Vučić iz Dubaija: Srbi su zadovoljni što se ROSU povukao, ne verujem da će Albanci dozvoliti ZSO

02.10.2021 | 16:29

Autor: I. P.

Predsednik je dodao da su, pored države Srbije, KFOR i NATO snage jedina stvarna zaštita Srba na severu KiM

Copyright Dimitrije Nikolic/ATAImages

Predsednik je u petak posle otvaranja srpskog paviljona, rekao da se na toj globalnoj manifestaciji prikazuje kako Srbija treba da izgleda i promoviše naša kreativna industrija, koja beleži izvoz od 3,5 milijardi dolara, a zapošljava 127.000 ljudi.

Predsednik je na početku razgovora izrazio zadovoljstvo zbog načina predstavljanja Srbije u Dubaiju.

– Srećan sam i ponosan načinom na koji smo ovde predstavljeni. Za paviljon razmišljamo da ga uzmemo u vlasništvo, a to će zavisiti od cene.

Predsednik se zatim osvrnuo na situaciju na Kosovu.

– Srbi su zadovoljni što se ROSU povukao sa severa Kosova. Mi smo uveli stikere, jer ih ne priznajemo. Ne verujem da će Albanci dozvoliti ZSO. Nema lakog sporazuma za nas. Ne postoji ništa što je lako na Kosovu, istakao je predsednik.

Predsednik je dodao da su, pored države Srbije, KFOR i NATO snage jedina stvarna zaštita Srba na severu KiM.

Na konstataciju novinara u Dubajiu da Srbi nisu imali previše koristi i zaštite od strane Kfora na KiM, Vučić je rekao za Prvu da Srbi ne vole previše KFOR zbog NATO bobardovanja, ali da je to jedina zaštita za njih.

- Uz to što znaju da će ako krene neki ozbiljniji napad na Srbe reagovati Srbija, jedina stvarna zaštita u svom trenutku jeste KFOR i NATO snage, bili su ranije i Rusi pa su se povukli 2000. godine, i koliko je mogiće (KFOR i NATO) korektno obavljaju svoj posao. Jedina starna zaštita jeste KFOR i NATO snage, naglasio je Vučić.

Napomenuo je da Srbija svakako da ima primedbe na to kako su reagovali 2004. i da je su morali da reaguju brže i bolje.

-Ali, KFOR čuva koliko toliko opstanak Srba na KiM, uz svu podršku materijalnu i svu drugu koju pruža naša zemlja, naglasio je Vučić.

- Imali smo pogrom 2004. godine , kada smo ćutali, sakrili se ispod stola dok su nam rušili crkve i manasitre, a naše rukovodstvo se svađalo ko je kriv. Proglasili su nezavisnost 2008. koju je priznalo 90 najmoćnijih zemalja zapada. Od tada se trudimo da držimo nos, ako ne možemo usta, iznad vode, da čuvamo mir, stabilnost i bezbednost za naše ljude na KiM, rekao je Vučić.

Kako je rekao, teško je boriti se u gotovo nemogućim uslovima, dok cela zapadna hemisfera vrši pritisak na nas, te je u takvim uslovima postignut maksimum.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam