Ništa od izručenja Fikreta Abdića Hrvatskoj: Zbog jedne stvari ne važi ni Interpolova poternica!

02.10.2021

05:25

0

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata "Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji

Ništa od izručenja Fikreta Abdića Hrvatskoj: Zbog jedne stvari ne važi ni Interpolova poternica!
Copyright Profimedia

Stav Suda BiH je da načelnik Opštine Velika Kladuša i bivši direktor i osnivač "Agrokomerca" Fikret Abdić ne može biti izručen Hrvatskoj po poternici koju je za njim raspisao Interpol, jer ga od izručenja štiti činjenica da ima bosansko-hercegovačko državljanstvo, saopšteno je iz sedišta ovog suda u Sarajevu.

Nakon protivrečnih informacija o tome jesu li ili ne pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak pokušali da privedu Abdića (82) radi izručenja Hrvatskoj, iz Suda BiH medijima su poslali saopštenje u kojem su naveli da su odlučili da Abdića uopšte ne treba privoditi zbog odlučivanja o eventualnom izručenju, jer za to nema zakonske osnove, preneo je Index.hr.

- Kazneno delo za koje se osoba (Abdić) potražuje je iz 2001. godine. Međudržavni ugovor BiH i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primenjuje se na krivična dela iz 2001. godine, a što i sam Interpol navodi. U skladu sa tim, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni dežurni sudija nije naložio privođenje potraživane osobe - piše u saopštenju.

Dodali su i da bi privođenje Abdića zbog formalnog odlučivanja o tome može li on biti izručen Hrvatskoj predstavljalo "neopravdano trošenje resursa i vremena".

Hrvatska je međunarodnu poternicu za Abdićem raspisala na osnovu činjenice da je Vrhovni sud 2019. godine ukinuo presudu kojom je Abdić oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, odnosno imovine nekadašnjeg Agrokomerca.

Profimedia
 

Abdić je tako u Hrvatskoj i dalje formalno optužen da je protivzakonito prisvojio kuću u Voloskom kod Opatije i još neke nekretnine vredne oko dva miliona kuna (oko 275.000 evra), ali za to očigledno neće odgovarati, osim ako Hrvatska ne prepusti pravosuđu BiH njegovo procesuiranje, navodi Index.

Abdić sada obavlja dužnost načelnika Opštine Velika Kladuša, gde se vratio nakon što je u Hrvatskoj odslužio kaznu od 15 godina zatvora koja mu je izrečena zbog odgovornosti za ratne zločine.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata "Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog, za izdavanje menica bez pokrića u vrednosti od oko 400 miliona dolara.

Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ta presuda nikada nije postala pravosnažna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike