Što put duže traje, EU je sve dalja: Pristup Zapadnog Balkana Uniji i dalje neizvestan

30.09.2021 | 18:45

Autor: M. I.

Dok traje dugo putovanje ka obećanom raju, pred Srbiju se stalno postavljaju novi uslov

Copyright Profimedia

Brojni zapadni mediji preneli su prethodnih dana vest koju je objavila agencija Rojters, da Evropska unija nije spremna za nova proširenja i da niko ne može da garantuje da će Zapadni Balkan u nekom trenutku postati njen deo. Brže-bolje to je, protokolarnim saopštenjem, demantovala portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandes koja je rekla da je "EK čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju".

Moglo bi se reći: na Zapadu ništa novo. Baš pred samit lidera EU i Balkana 6. oktobra, zvaničnici EU nas ubeđuju da nije tačno da zemlje Zapadnog Balkana neće biti primljene u “visoko društvo” iako njihovi postupci govore drugačije.

Čak i da se postigne dogovor i usaglasi tekst deklaracije, Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, na predstojećem Samitu u Sloveniji, niko ne može da garantuje da ih neka članica EU neće blokirati. Predsednik Aleksandar Vučić je napomenuo ranije da postoji mogućnost da našu zemlju blokiraju Hrvatska i još jedna zemlja.

U prilog tome govori i izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je rekao da će, uz trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji, "u takvom gardu Beograd i Priština teško napredovati prema Evropskoj uniji".

I dok traje dugo putovanje ka obećanom raju, pred Srbiju se stalno postavljaju novi uslovi. Stari su dobro poznati. Nikad izgovoreno do kraja, priznanje nezavisnosti Kosova i nešto glasnije rečeno – dobri odnosi sa Kinom i Rusijom, iako mnoge članice EU sarađuju sa tim zemljama.

Pored priče o stopiranju proširenja EU članstva, pojavile su se i informacije da bi na dnevni red moglo da dođe i ponovno uvođenje viza za državljane Srbije, a Nemačka je predvodnik onih koji smatraju da bi trebalo pokrenuti mehanizme za suspenziju bezviznog režima.

I tako svakodnevno na delu vidimo dvostruke aršine. Dok su Rumunija i Bugarska praktično primljene “na lepe oči” od naše zemlje se zahteva ispunjenje uslova koji nikad nikome nisu traženi, a jedan od prvih je bilo izručenje Srba Hagu.

Srbija svoj put ka EU vodi i dalje, ali ne po svaku cenu. EU ima alternativu. Jer ni Evropska unija više ne izgleda privlačno kao kada smo na taj put krenuli. Brojne krize, među kojima i poslednje migrantska i pandemija pokazale su sve slabosti ove organizacije. 

U jednome ne posustaju zvaničnici EU, u politici “štapa i šargarepe”. I dok deklarativno pokušavaju da nas udalje od Moskve I Pekinga, dotle ovakvim porukama zapravo nas teraju da nađemo alternativni put. 

Jer, dokle će ovo putovanje puno praznih obećanja i beskonačnog ucenjivanja da traje? 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam