"Za građane najvažniji 2. oktobar": Vučić potvrdio vesti iz Brisela - ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka

30.09.2021

10:55

0

KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje od 4. oktobra

"Za građane najvažniji 2. oktobar": Vučić potvrdio vesti iz Brisela - ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka
Copyright Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni predlog za deeksalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

- Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smatram da je ono važno za našu stranu - rekao je Vučić u Nišu, gde je prethodno sa predsednikom EK Ursulom fon der Lajen prisustvovao početku dva važna projekta za Srbiju.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se pripadnici Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od osam sati, i da se povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom 2, od 4. oktobra od osam sati uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu će se tek razgovarati u Briselu.

- To smatram velikim uspehom naše strane - rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovoreno je formiranje Radne grupe koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, a koja će tražitzi trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksa.

- Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata. To je ono što je postignuto - rekao je Vučić. 

- Srbija želi dobre odnose sa Prištinom, želimo punu slobodu kretanja Albanaca sa KiM kroz centralnu Srbiju, ali da to ne podrazumeva priznanje kosovske nezavisnosti - izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao u Nišu, odgovarajući na pitanje novinara da li, prema dosadašnjim iskustvima, veruje da će Priština ispuniti najnoviji dogovor o tablicama.

Činjenica je, kazao je predsednik, da je Priština na brutalan način pokazala šta misli o Briselskom sporazumu, ali je i istakao da je za Srbiju važno da se postigne dogovor.

- Mislim da ovim, a o tome sam razgovarao sa Srbima sa severa i juga, neće niko imati dodatnu obavezu - rekao je Vučić.

Predstoji nam formiranje ZSO



S druge strane, istakao je, Srbiji predstoji težak period, jer na red dolazi formiranje Zajednice srpskih opština.

Veruje, kaže, da Priština na to neće pristati, a Evropska unija je formiranje ZSO stavila na dnevni red kao narednu temu.

- Oni mogu da dođu i kažu "mi nećemo". Moguće da će nastaviti brutalnu kampanju protiv mene lično i Srbije. Jedino imam problem sa ugrožavanjem imovine i prava srpskog naroda - rekao je predsednik.

Ipak ističe da je za nas važno da razgovaramo, jer jedino što nije sporno je da će se ZSO prostirati na 10 opština sa srpskom većinom - četiri na jugu i šest na severu.

Uveren je, dodao je, da će to sada u Prištini pokrenuti nervozu i da će, kako je rekao, početi jedni druge da optužuju.

Činjenica je da Priština ne razume šta je snaga međunarodnog ugovora i dogovora, tako što će zamišljati da je reč o "švedskom stolu" sa kojeg možete da uzimate ono što vam se sviđa, ali ne i ono što vam se ne dopada.

Predsednik je dodao da građani treba da razumeju koliko je teško razgovarati o nečem što je dogovoreno još pre 10 godina, a što, kako je rekao, srećom nije provedeno u delo, pa smo tokom proteklih godina dosta toga menjali.

- Ta borba neće biti laka, nemam poverenja u njih (Albance) - zaključio je Vučić.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike