Haradinaj: Bio sam blizu dogovora sa Tačijem i Veseljijem, pre odlaska u Hag

25.11.2020

08:37

0

Haradinaj je dodao i da je trebalo da se sastane sa Veseljijem onog dana kada je odveden u Hag, ali da do toga nije došlo

Haradinaj: Bio sam blizu dogovora sa Tačijem i Veseljijem, pre odlaska u Hag
Copyright Profimedia

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je svoju kandidaturu za predsednika privremenih kosovskih institucija predstavio Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, pre nego što je Specijalni sud potvrdio optužnicu protiv njih dvojice.

Kako prenose prištinski mediji, on je rekao da se tim povodom sastao sa svim političkim akterima – Isom Mustafom, Bedžetom Pacolijem, a da je prilikom susreta sa Tačijem i Veseljijem istakao da ih poštuje i upoznao ih sa “svojim projektom”.

Haradinaj je dodao i da je trebalo da se sastane sa Veseljijem onog dana kada je odveden u Hag, ali da do toga nije došlo.

Pročitajte još:

Tužilaštvo: Uskoro suđenje Hašimu Tačiju! Odbrana traži još 18 meseci 

Od dokaza o teškim zločinima, Tači i Krasnići braniće se političkim argumentima 

-Imali smo približavanje stavova, ali kako oni nisu tu neću izneti druge detalje. Sastao sam se i sa Enverom Hodžajem, Uranom Ismailijem i Samijem Luštaku. Proces je u toku. Cilj je da se postigne još jedan sporazum sa Demokratskom partijom Kosova jer smo u koaliciji sa Demokratskom ligom Kosova – rekao je Haradinaj.

On je dodao i da je potreban još samo jedan zajednički sastanak kako bi se postigao sporazum.

Krajem oktobra Haradinaj,Tači i Veselji sastali su se dva puta, ali su detalji razgovora ostali nepoznati.

Hašim Tači i kadrij Veselji su u hag odvedeni 5.novembra. 

Podsetimo, Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv dosadašnjeg predsednika samozvanog Kosova, ali je on pre toga sam sazvao konferenciju za medije na kojoj je objavio ostavku i potom otišao u sedište Euleksa.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljija i devet pripadnika OVK, Specijalizovano tužilaštvo je podnelo Specijalizovanim većima tzv. Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat, a među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike