Ivica Dačić: Svako ko je radio sa EU je izgubio entuzijazam

28.09.2021

11:42

0

Dačić je kazao i da moramo biti svesni političke realnosti, a to je da u ovom trenutku proširenje EU nije među popularnijim temama

Ivica Dačić: Svako ko je radio sa EU je izgubio entuzijazam
Copyright K1 printscreen

Prištinska delegacija otkazala je dolazak na zasedanje Evropskog parlamenta, izjavio je predsednik Skuštine Srbije Ivica Dačić, koji se sinoć vratio iz Slovenije.

-Njihova delegacija otkazala je dolazak, ne znam šta je razlog. Svi novinari nakon zasedanja pitali su me na konferenciji za štampu šta se dešava na Kosovu, ko je kriv, šta će biti dalje... Svi su razočarani Kurtijevim jednostranim odlukama. On misli da će tako doći do rešenja u svoju korist. Diplomatija ne može da pomogne u slučaju Kurtija i poteza koje on povlači. Očigledno je da Evropska unija ne shvata da svaki incident na Kosovu može da eskalira, kazao je Dačić u Uranku na K1.

Dačić je kazao i da moramo biti svesni političke realnosti, a to je da u ovom trenutku proširenje EU nije među popularnijim temama.

-Za proširenje se ne zalaže nijedan od vodećih evropskih političara. Najpre je tu priču blokirala Francuska. Slovenija je, na primer, zagovornik proširenja, ali to ne može da „progura“ ako nema šireg konsenzusa. Svi su u Evropi zauzeti predizbornim kampanjama i proširenje ih ne zanima, kazao je predsednik Skupštine.

Ivica Dačić rekao je i da je „svako ko je radio sa EU izgubio entuzijazam“.

-Nadam se da ću da dočekam neko rešenje. Nama niko nije nametnuo pregovore, mi smo 2012. tražili da pregovore vodimo u Briselu i bila je to pogrešna odluka. Nemačka je direktno negodovala zbog neefikasnog učestvovanja Brisela. Mogerinijevu nisu uvažavali da bi stali iza njenih odluka. Jedini „lek za smirenje“ na Zapadnom Balkanu su evropske integracije, kaže Dačić.

Predsednik Skupštine naglasio je i da Srbija ne sme da dozvoli da Priština vojno osvoji sever Kosova jer bi to za sobom povuklo etničko čišćenje i egzodus Srba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike