Fon der Lajenova se sutra sastaje sa predsednikom Vučićem u Beogradu

28.09.2021

07:42

0

Autor: A. S.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na Auto-putu mira (Niš - Priština), koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije

Fon der Lajenova se sutra sastaje sa predsednikom Vučićem u Beogradu
Copyright YouTube printscreen/ CNBC International TV

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.


U četvrtak ujutru, zajedno sa predsednikom Vučićem, Fon der Lajenova će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na Auto-putu mira (Niš - Priština), koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pred sastanke u Beogradu, Ursula fon der Lajen će u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Ðukanovićem i Zdravkom Krivokapićem.

- Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njegovoj evropskoj budućosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji - najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će Fon der Lajenova u Beogradu, Prištini, ali, eventualno, i u Tirani, razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU jasna kada se traže "deeskalacija i nastavak dijaloga".

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU - Zapadni Balkan, koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počinje danas posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava u četvrtak u Bosni i Hercegovini, gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike