Vučić na Samitu u Budimpešti: Danas je nepristojno pričati o deci, Srbija uvela niz mera za povećanje nataliteta

23.09.2021

07:40 >> 11:18

0

Samit je započeo kulturnim programom, a otvorila ga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak

Vučić na Samitu u Budimpešti: Danas je nepristojno pričati o deci, Srbija uvela niz mera za povećanje nataliteta
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Četvrti demografski skup u Budimpešti počeo je u devet sati u Varkart palati.

Samit je započeo kulturnim programom, a otvorila ga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak.

Pročitajte još

Predsednik Vučić je imao glavno izlaganje na prvom panelu Samita, na kojem učestvuju i nekadašnji potpredsednik SAD Majkl Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

On je na samom početku rekao da je Srbija uvela niz mera za osiguranje opstanka i povećanje nataliteta koje ne mogu odmah dati rezultate već će ih dati posle niza godina. Predsednik je dodao i da smo neke mere preuzeli od Mađarske, recimo.

TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Predsednik je ocenio i da je došlo vreme da delujemo i reagujemo te preuzmemo dela koja će nam osigurati budućnost. On je dao i primer da će recimo samo Nigerija za 30 god imati stanovnika više nego cela EU ili SAD.

Predsednik Srbije je ukazao i na neobičan fenomen u poslednjih nekoliko godina a to je da je prosto postalo nepristojno pričati o svojoj deci, porodici i porodičnim vrednostima.

– Znam da ću biti kritikovan zbog ovoga ali govorim istinu… Više lajkova dobije recimo slika s kućnim ljubimcem, a ja inače životinje obožavam, nego sa bebom – ukazao je predsednik Vučić na nove trendove.

Vučić je imao odvojene susrete sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejem Babišom, najavila je pres služba predsednika.

Na istom panelu učestvovaće i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

U okviru posete Mađarskoj, Vučić će imati i odvojene susrete sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije i Češke Janezom Janšom i Andrejem Babišom.

U okviru Budimpeštanskog samita, u kulturnom programu učestvovaće i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti“ ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja, ali i da se ukaže na to da se u zapadnom svetu ne rađa dovoljno dece, kao i da društvo stari što nacijama na duži rok preti nestajanjem.

Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita održana su 2015, 2017. i 2019. godine.

Inače, predsednik Vučić je po dolasku u Mađarsku, zajedno sa Dodikom, posetio Crkvu Svetog Ðorđa u Budimpešti, koja pripada Eparhiji budimskoj, gde ga je dočekao vladika Lukijan sa sveštenstvom koji je tim povodom služio moleban, što se čini samo u slučaju kada se u crkvama dočekuju posebni gosti.

Premijer Mađarske Viktor Orban organizovao je sinoć večeru za neke od učesnika Četvrtog demografskog samita u Budimpešti, kojoj su prisutvovali, između ostalih, predsednik Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, češki premijer Andrej Babiš, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike