Priština testira Vašington: Udaraju direktno na Vučića jer je to maksimalan nivo provokacije

25.11.2020

20:00 >> 21:42

0

Nadaju se da će Sjedinjene Američke Države stati na njihovu stranu

Priština testira Vašington: Udaraju direktno na Vučića jer je to maksimalan nivo provokacije
Copyright Tanjug/zoran Žestić/Pixabay/Profimedia

-Albanci očigledno smatraju da je došao trenutak da maksimalno zategnu odnose jer se sa novom administracijom u Vašingtonu nadaju da će Sjedinjene Američke Države stati na njihovu stranu, ocenjuje za 24sedam analitičar Dragomir Anđelković povodom najnovijih poteza Prištine.

Naime, prištinski mediji nedavno su preneli saopštenje Ministarstva inostranih poslova i dijaspore tzv. Kosova da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno želeo da poseti Kosovo i Metohiju, ali da mu neće dati dozvolu. Ministarstvo je tvrdilo da je predsednik Vučić  podneo zahtev da sa još trojicom saradnika poseti Kosovo i Metohiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je zatražio ulazak na teritoriju KiM nakon što je kosovska ministarka spoljnih poslova tražila da dođe u Rašku, ali da je sa predstavnicima Evropske unije dogovoreno da se te posete ne dogode, kao i da se o tome ne govori u javnosti.

Tanjug/Dragan Kujundžić

-Sada su, kako bi pravili veliku priču, kao i oko one laži da sam im pretio scenarijem Nagorno-Karabaha, iako su odlično razumeli šta sam hteo da kažem, rekli da je Vučić nepoželjan na Kosovu, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je novinarima u Beogradu prepričao da su kosovski Albanci, nakon što su pronađene masovne grobnice kod Raške, u kojoj su, veruje se, tela Albanaca, želeli da pošalju ministarku spoljnih poslova u Rašku da, kako je naveo, “tamo pravi nekakav svoj politički šou”.

-Mi smo im rekli da je to apsolutno neprimereno u ovom trenutku, ali, da ako to hoće, ja ću da idem prvo na sever, a za sedam dana ću ići da kopam u okolini Ðakovice. Pošto su oni nama uputili dopis, mi smo njima uputili dopis, rekao je Vučić.

Kaže da je potom postignut dogovor sa Evropljanima da niko nigde ne ide, kao i da se o tome ne govori u javnosti, koji su Albanci pogazili.

Kako za 24sedam objašnjava Dragomir Anđelković, Priština ovakvim postupcima i nekonstruktivnm ponašanjem želi da testira Vašington da li je spreman da napravi diskontiunitet u odnosu na ono što je radio Tramp.

-Zato su se odlučili da udaraju direktno na Vučića jer je to maksimalan nivo provokacije. Oni testiraju svoje zapadne partnere. Da je Tramp ostao verovatno bi imali sankcije zbog ovakvog poteza. Na ovaj način oni testiraju Zapad. Ako im ovo prođe, to će značiti da im je dozvoljeno da rade šta hoće, poručuje Anđelković.

Ovo, međutim, nije jedini potez Prištine koji govori u korist toga da traže partnere kako bi naneli što veću štetu Srbiji i zaoštrili odnose.

Naime, zamenik kosovskog premijera Besnik Tahiri i ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj-Stublla održali su sastanak sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, i zatražili da Hrvatska podrži Kosovo za članstvo u EU.

-Rekao sam da smo spremni da podignemo najviši nivo komunikacije dve vlade. Za Kosovo hrvatski narod i država jesu i ostaće među ključnim adresama u našim težnjama u regionu i EU, rekao je Tahiri.

Očigledno je da traže još jednog saveznika ne bi li se promenila priroda dijaloga sa Beogradom, čiji je posrednik Brisel.

-Hrvati se drže doktrine Ive Pilara, njihovog geopolitičara, koja podrazumeva da treba kontrirati srpskim interesima čak i tamo gde ih se ne tiče. Priština se nada da će u Hrvatskoj naći svog advokata u EU jer i Zagreb i Priština imaju interes da nanesu štetu Srbiji i nadaju se da će jedni drugima biti podrška u tome.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike