Beograd da hitno reaguje: Anđelković o odluci Kurtija i akciji ROSU koja je uznemirila Srbe na KiM

20.09.2021

14:24 >> 18:05

0

Beograd mora da reaguje i odmah preduzme korake

Beograd da hitno reaguje: Anđelković o odluci Kurtija i akciji ROSU koja je uznemirila Srbe na KiM
Copyright Kosovo onlajn, printscreen/tanjug/Dimitrije Goll

Povodom najnovije odluke premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija o promeni tablica na vozilima iz srpskih sredina i upućivanju pripadnika ROSU na Jarinje, što je od jutros podiglo tenzije na administrativnom prelazu i unelo nemir među Srbe, analitičar Dragomir Anđelković poručuje da je krajnje vreme da Beograd istupi iz daljeg dijaloga sa Prištinom.

Kurti se na odluku o zameni tablica poziva na Sporazum iz Brisela, ali Anđelković za 24sedam kaže da za to apsolutno nema osnova.

pročitajte još

-Nema nikakvog osnova da se poziva na Sporazum iz Brisela. Verovatno nam prebacuje što smo bili popustljivi i što smo tolerantni. Ipak, ništa mu ne ide u prilog, kaže Anđelković.

Dodaje povodom angažovanja pripadnika ROSU na severu KiM da te snage nemaju pravo da tu budu bez dopuštenja NATO-a i poziva naših organa.

-Zato je krajnje vreme da odustanemo od daljih pregovora, poručuje Anđelković.

Ne očekuje reakciju Miroslava Lajčaka, koji se danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i koji je upravo završio posetu Prištini.

-Beograd mora da reaguje i odmah preduzme korake, izričit je Anđelković.

Specijalne jedinice Kosovske policije ROSU raspoređene su jutros na dva prelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku. Došli su blindiranim vozilima. 

Nezadovoljni građani okupili su se na prelazu i blokirali obe trake prelaza, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu. U međuvremenu, pripadnici specijalne jedinice Rosu, na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Podsetimo, proces pod pokroviteljstvom EU, takozvani Briselski proces koji je dve suprotstavljene strane doveo za pregovarački sto, počeo je 2011. godine. Prvo su tekli takozvani “tehnički pregovori” koji su rezultirali potpisivanjem niza sporazuma, da bi dve godine kasnije bio potpisan sporazum od 15 tačaka kao rezultat političkih pregovora. deo iz tog sporazuma, koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština do danas Priština nije realizovala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike