Bez srama, bez obraza: Osmanijeva javno traži od Evropske unije da izvrši pritisak na Srbiju!

21.09.2021

05:30 >> 08:20

0

Autor: A. B.

Ona je rekla da nijedna vrsta pretnje iz Srbije neće zaustaviti Prištinu u sprovođenju zakona u skladu sa međunarodnim obavezama, što je jedna od mnogih iz

Bez srama, bez obraza: Osmanijeva javno traži od Evropske unije da izvrši pritisak na Srbiju!
Copyright Profimedia

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da je Beograd taj koji je jednostrano delovao od 2016. godine i koji krši sporazume iz Brisela, a ne Priština.

Osmanijeva je nizom laži na Fejsbuku pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da “odmah prekine s provokacijama Kosova i zloupotrebom građana u političke svrhe”.

– Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i nastavlja da ne sprovodi – napisala je Osmanijeva, reagujući na zahtev EU da Beograd i Priština smire napetosti povodom novonastale situacije na severu KiM zbog prištinskog uvođenja “mera reciprociteta”.

Pročitajte još:

Ona je navela da se “mere reciprociteta” po pitanju registarskih tablica ne mogu smatrati jednostranom akcijom već navodnim “delovanjem u skladu sa potpisanim sporazumima” koje bi, kako je navela, trebalo da zahteva i EU.

Osmanijeva tvrdi i da “ilegalne srpske strukture” koje se, kako navodi, finansiraju iz Srbije i primaju naloge iz Srbije, preduzimaju radnje kojima ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona.

– Srbija prema nepromenjenom receptu iz prošlosti koristi srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju – tvrdi Osmanijeva.

Ona je dodala da nijedna vrsta pretnje iz Srbije neće zaustaviti Prištinu u sprovođenju zakona u skladu sa međunarodnim obavezama, “a u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost”.

– Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je zbog isteka roka sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja dveju zemalja. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeđuje jednak tretman i slobodno kretanje građana obeju zemalja. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zloupotrebljavaju lokalne Srbe – tvrdi Osmanijeva.

Pročitajte još:

Osmanijeva je ocenila da “destabilizujuća politika Srbije” na KiM i u regionu i njeni “hegemonistički ciljevi” za razvoj tzv. srpskog sveta predstavljaju povratak politici Srbije iz devedesetih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike