"Ne želim da se prljam, da prljam svoj um...": Porfirije stiže u Crnu Goru uz posebnu poruku (VIDEO)

04.09.2021

06:30 >> 07:40

0

Autor: A. B.

Mitropolit Joanikije je u više navrata apelovao na sve građane Crne Gore da očuvaju mir i bratsku slogu

"Ne želim da se prljam, da prljam svoj um...": Porfirije stiže u Crnu Goru uz posebnu poruku (VIDEO)
Copyright Patrijarh Porfirije Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u subptu uveče će biti organizovan doček patrijarha srpskog Porfirija, a uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Patrijarhu Porfiriju to će biti prva poseta Crnoj Gori od izbora za prvog među jednakim arhijerejima SPC.

Ceremonija ustoličenja 41. mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biće održana u nedelju pod svodovima Cetinjskog manastira, u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva i predstavnika više sestrinskih crkava.

Taj isključivo crkveni događaj je od same najave ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru podigao napetosti u Crnoj Gori, pošto su sve opozicione političke partije, predvođene DPS-om Mila Ðukanovića i Patriotskim komitskim savezom, zahtevale da taj čin bude izmešten iz Cetinjskog manastira.

– Mi treba da ustoličimo novog Mitropolita, koji je legitimno i legalno izabran od Crkve. Ne samo legalno, nego i kanonski, tradicionalno, dakle stolećima i to na isti način, kao što je stolećima bilo ustoličenje izabranih mitropolita pravoslavnih na Cetinju. Ali, pošto tu očigledno ima mnogo politike i raznih interesa koje ja, iskren da budem, ne razumem, ali, pravo da vam kažem i nezainteresovan sam za te interese. Ne želim da se prljam, da prljam svoj um, da me to opterećuje, da mi pravi konfuziju u glavi, ako bih se bavio tim silnim informacijama. Znam da činimo nešto što je delo Crkve, a to znači delo ljubavi i delo mira – rekao je Porfirije.

U cilju smirivanja situacije, Mitropolija-crnogorsko primorska odustala je od planiranog svenarodnog sabora na Cetinju i povukla pozivnice upućene političarima da prisustvuju tom događaju.

Pročitajte još:

Mitropolit Joanikije je u više navrata apelovao na sve građane Crne Gore da očuvaju mir i bratsku slogu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike