Nedostatak rezultata u Prištini i volje u EU ostavlja liberalizaciju viznog režima na čekanju

04.01.2021

14:28

0

Portugalija, predsedavajuća EU u prvih šest meseci, nije stavila proširenje Unije među svoje prioritete

Nedostatak rezultata u Prištini i volje u EU ostavlja liberalizaciju viznog režima na čekanju
Copyright Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Diplomate u Briselu skeptične su prema Kosovu i liberalizaciji viza, a kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju.

Na ovaj način prištinska Koha svodi očekivanja i mogućnosti evropskog napretka Kosova tokom 2021. godine, uz konstataciju da Portugalija, predsedavajuća EU u prvih šest meseci nije stavila proširenje Unije među svoje prioritete.

pročitajte još

Dopisnik lista iz Brisela navodi da su sve važne odluke za funkcionisanje EU donete tokom nemačkog predsedavanja, od kojih mnoge poslednjih dana, tako da Portugaliji ne preostaje nijedan težak zadatak, osim da obezbedi pravilan početak primene odluka donetih u drugoj polovini 2020. godine.

Kako se navodi, Portugaliji će prioritet biti promocija oporavka EU, počev od primene fonda “Evropa sledeće generacije”, od 750 milijardi evra, primena evropskog socijalnog stuba kao ključnog elementa za obezbeđivanje uspeha u klimatskim i digitalnim transformacijama u EU, kao i povećanje autonomije EU, kako bi bila manje zavisna od drugih delova sveta.

Portugalija nije stavila proširenje EU među svoje prioritete, ali se očekuje odobravanje pregovaračkih okvira za započinjanje pregovora o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, prenosi RTS.

“Kad god se postavi pitanje o Kosovu, EU samo pominje proces dijaloga sa Srbijom i pomoć koju će EU pružiti Kosovu da se suoči sa pandemijom, uključujući kampanju vakcinacije protiv korona virusa. Ali čini se da je liberalizacija viznog režima zaboravl?ena tema u EU i pominje se samo ako se postavi pitanje o procesu”, navodi dopisnik Kohe.

Dodaje se da diplomate u Briselu smatraju da je bolje što na Balkanu trenutno ne postoje velika očekivanja jer može da bude nekih pozitivnih iznenađenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike