Predsednik Vučić za Božić ide na Svetu Goru: Praznik će provesti u Hilandaru

05.01.2021

07:35

0

Vučić nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru

Predsednik Vučić za Božić ide na Svetu Goru: Praznik će provesti u Hilandaru
Copyright Pixabay/laskof

Badnji dan i Božić predsednik Aleksandar Vučić provešće na Hilandaru, što će biti prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori, u protekle dve decenije, pišu “Novosti”.

Kako navode, Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi.

Takode, dodaje list u onlajn izdanju, planirano je da prisustvuje božićnoj liturgiji i da se pokloni svim svetinjama čuvene hilandarske riznice, poput Bogorodice Trojeručice i Bogorodice Mlekopitateljnice.

Pročtajte još

“Novosti” prenose da je predviđen i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijem koji će, kako navode, upoznati predsednika Srbije sa životom monaha, ali i sa dinamikom radova na obnovi svetinje koja je stradala u velikom požaru 2004. godine.

Vatrom je tada zahvaćeno osam građevinskih celina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhandela pretrpeli oštećenja. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

Prema neimenovanim izvorima lista, predsednik je voljan da naloži još veća ulaganja u restauraciju Hilandara, kako bi se radovi što pre priveli kraju.

Takode, kako dodaju “Novosti”, Vučić nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru.

Nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za svog mandata boravio više puta na Hilandaru, ali su to bile privatne posete, dok je zadužbinu Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog Vojislav Koštunica pohodio kao premijer 2006. godine.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike