Ministarka Vujović: Briga za kvalitet vazduha je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe

10.01.2021

15:11 >> 16:19

0

Ministarka je naglasila da problem aerozagađenja ne može da se reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome

Ministarka Vujović: Briga za kvalitet vazduha je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe
Copyright Promo/Beoinfo

“Kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou i taj problem je prisutan decenijama, ali je neodgovorno reći da država ne radi ništa po tom pitanju”, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović povodom današnjih protesta vezanih za kvalitet vazduha.

-Briga za životnu sredinu i kvalitet vazduha koji svi udišemo je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Među okupljenima na današnjem protestu su građani koji su s pravom zabrinuti, ali i politički profiteri koji su bili 12 godina na vlasti i za to vreme ništa nisu uradili, rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha prethodnih godina ugašen veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj i da država ulaže velika sredstva u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u energetskom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

pročitajte još

-U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A i B, koja će doprineti da se emisija sumpor – dioksida svede na minimum. Ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u vrtićima, školama i domovima zdravlja, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente, navela je ona.

Vujović je dodala da će za subvencije za zamenu kućnih ložišta moći da konkurišu i građani.

Istakla je da će se nastaviti i sa dodelom subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila za koja postoji interesovanje.

-U planu su i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina koji će se sprovoditi u jedinicama lokalne samouprave, navela je ministarka Vujović.

Naglasila je da problem aerozagađenja ne može da se reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome.

Briga za zdrav vazduh iskorišćena i zloupotrebljena za političku borbu

Naime, protest protiv zagađenja vazduha danas u Beogradu, koji je trebalo da bude u organizaciji neformalne grupe građana “Eko Straža”, dobio je i svoju političku konotaciju.

Među okupljenima na skupu bio je i Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, a fotografije sa protesta objavljene su i na zvaničnom Tviter nalogu partije.

Očigledno da protest nema zapravo veze sa ekologijom i ekološkim pitanjima, već da je navodna briga za zdrav vazduh iskorišćena i zloupotrebljena za političku borbu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike