Boravio na Balkanu, podržao evrointegracije Srbije i Briselski sporazum: Ko je novi šef CIA Vilijam Berns

11.01.2021

13:53 >> 14:09

0

Berns se u Beogradu 2012. godine sastao sa tadašnjim liderima Srbije

Boravio na Balkanu, podržao evrointegracije Srbije i Briselski sporazum: Ko je novi šef CIA Vilijam Berns
Copyright Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Američki karijerni diplomata Vilijam Berns, za kojeg je danas objavljeno da će ga predsednik Džo Bajden imenovati za direktora CIA, boravio je na Balkanu 2012. godine, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, a svojevremeno je isticao i da SAD podržavaju ostvarivanje Briselskog sporazuma.

Berns se u Beogradu 2012. godine sastao sa tadašnjim liderima Srbije, a glavna tema bila je status kandidata Srbije za članstvo u EU.

Američki diplomata je tada rekao da se treba posvetiti dijalogu, da je postignut značajan napredak i da je status kandidata za Srbiju nadomak ruke.

On je istakao da je u interesu same Evropske unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Berns je 2012. rekao da su se veze SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina značajno popravile, a da je cilj da se bilateralni odnosi još više unaprede.

“Naše vojske dobro sarađuju… Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju, i nadamo se da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju”, zaključio je tada Berns.

pročitajte još

Kao zamenik američkog državnog sekretara, Berns je razgovarao 2013. godine u Vašingtonu sa tadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ponovo izrazio trajnu podršku evropskoj budućnosti Srbije.

Berns je konstatovao napredak koji je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom, a koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Istakao je značaj nastavka konstruktivnog rada sa Prištinom na ostvarenju zajedničkog cilja evropskih integracija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike