Odnosi Srbije i Kine jačaju: Selaković i Čen Bo o saradnji dveju zemalja

12.01.2021

10:53 >> 11:20

0

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija pridaje veliki značaj daljem obogaćivanju strateškog partnerstva

Odnosi Srbije i Kine jačaju: Selaković i Čen Bo o saradnji dveju zemalja
Copyright TANJUG/ MSP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo s kojom je razgovarao o saradnji dve zemlje i njenom intenziviranju tokom pandemije virusa korona, kao i podršci Kine po pitanju Kosova i Metohije.

Selaković je konstatovao da odnosi Srbije i Kine nastavljaju da jačaju i izrazio zadovoljstvo intenziviranjem saradnje Srbije i Kine tokom pandemije virusa korona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija pridaje veliki značaj daljem obogaćivanju strateškog partnerstva i jačanju dijaloga na najvišem nivou sa Kinom i naglasio da Vlada Srbije nastavlja da sledi smernice koje su za razvoj saradnje postavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Ðinping.

Selaković je istakao da se sa velikom radošću očekuje što skorija poseta predsednika Si Ðinpinga Srbiji, u trenutku kada to epidemiološki uslovi u svetu dozvole.

Ministar je izrazio zadovoljstvo saradnjom koju ostvaruju dva ministarstva spoljnih poslova, uz želju da se u narednom periodu ulože i dodatni napori za njeno intenziviranje.

pročitajte još

Srbija neizmerno ceni principijelnu poziciju Kine po pitanju Kosova i Metohije, posebno unutar UN i drugih međunarodnih organizacija i institucija, i očekujemo da će ta podrška biti nastavljena u istom duhu, rekao je Selaković.

Poručio je da je Srbija u potpunosti posvećena intenziviranju saradnje sa Kinom kroz bilateralne kanale, ali i posredstvom inicijative „Pojas i put“ i mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i istočne Evrope.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će trend direktnih kineskih ulaganja u Srbiji biti nastavljen, kao i da će doći do rasta srpskog izvoza u Kinu.

pročitajte još

Selaković je istakao i saradnju dve zemlje u oblasti kulture, uz podsecanje da je novembru 2018.godine otvoren Kulturni centar Srbije u Pekingu, koji će, istakao je ministar, doprineti boljem poznavanju Srbije i naše kulture u Kini.

Podsetio je da je planirano i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čiji je kamen temeljac postavio predsednik Si Ðinping.

Selaković je ambasadorki Čen uputio čestitke i poželeo joj uspeh u 2021. godini, i zahvalio na čestitki koju mu je povodom Nove godine uputio državni savetnik i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike