Nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera: Odbor za kontrolu službi bezbednosti u poseti BIA, VBA, VOA

15.01.2021 | 15:41 >> 08:55

Autor: Isidora Kranjčević

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u prethodnom sazivu, a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, realizovao je 11 nadzornih poseta službama bezbednost

Copyright parlament.gov.rs

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti koje je predvodio predsednik tog Odbora Igor Bečić posetili su danas Bezbednosno-informativnu, Vojnobezbednosnu i Vojnoobaveštajnu agenciju, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Predstavnici službi bezbednosti upoznali su članove Odbora sa organizacijom i radom službi bezbednosti, kao i sa njihovim aktivnostima i procedurom primene posebnih mera u skladu sa Zakonom o BIA, posebnih postupaka i mera u skladu sa Zakonom o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i primenom posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Prilikom posete Vojnobezbednosnoj agenciji, a povodom 180 godina od osnivanja Agencije, brigadni general Ðuro Jovanić, direktor Agencije uručio je predsedniku Odbora Jubilarnu zlatnu značku Vojnobezbednosne agencije, a sekretaru Odbora Jubilarnu srebrnu značku Vojnobezbednosne agencije za doprinos izgradnji i jačanju bezbednosti.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u prethodnom sazivu, a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima realizovao je 11 nadzornih poseta službama bezbednosti.

Tokom nadzornih poseta članovi Odbora izvršili su neposredni nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera i postupaka propisanih zakonom, kao i nadzor nad zakonitošću primene ovlašćenja u sprovođenju posebnih dokaznih radnji propisanih Zakonikom o krivičnom postupku.

pročitajte još

U narednom periodu Odbor će nastaviti sa realizacijom poseta službama bezbednosti u cilju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću rada službi bezbednosti, kao i sa primenom svojih ovlašćenja u postupku nadzora i kontrole nad radom službi bezbednosti, uključujući i nadzor nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka.

Članovi Odbora posebnu pažnju posvetili su sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i mogućnostima za unapređenje efikasnosti rada službi bezbednosti i naveli da će se i ubuduće zalagati za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika službi bezbednosti, ali i operativno-tehničke opremljenosti službi bezbednosti, kako bi u svakom trenutku bile u mogućnosti da odgovore na zadatke iz svoje nadležnosti.

Od strane članova Odbora pozdravljeno je unapređenje saradnje i razmena informacija sa domaćim i stranim službama bezbednosti čime je omogućena efikasnija provera podataka i informacija što je doprinelo većoj pouzdanosti procena i u velikoj meri doprinelo jačanju poverenja i saradnje među agencijama.

U delegaciji Odbora pored predsednika Odbora mr Igora Bečića, bili su i narodni poslanici članovi i zamenici članova Odbora: Aleksandar Marković, Goran Pekarski, Ilija Životić, Borisav Kovačević, Duško Tarbuk, Justina Pupin Košćal i Andrijana Avramov.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam