Predsednik sazvao sastanak zbog odnosa sa Podgoricom: Da li slede nove mere zbog proterivanja Božovića?

29.11.2020

13:34 >> 16:48

0

Autor: M. I.

Na večerašnjem sastanku će se razgovarati o spoljnopolitičkim prilikama

Predsednik sazvao sastanak zbog odnosa sa Podgoricom: Da li slede nove mere zbog proterivanja Božovića?
Copyright Printscreen/Youtube/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sastanak u 18 časova sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem. Glavna tema razgovora biće tenzije između Podgorice i Beograda nastale jučerašnjim proterivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore.

Podsetimo, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore. Na to je ekspresno reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje je uskratilo gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore u Beogradu Tarzanu Miloševiću.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Gol

Pored toga, moguće je da to ne bude jedina reakcija Srbije, ali i da reakcije srpske Vlade ipak idu u smeru smirivanja, prvenstveno zbog velikog broja Srba u Crnoj Gori.

Pročitajte još: Vladika Joanikije osudio proterivanje Božovića: “Cilj je da se poseje što više otrova i bratske mržnje”

Kako je navedno, na večerašnjem sastanku predsednika, premijera ministra spoljnih poslova Srbije će se razgovarati o spoljnopolitičkim prilikama, odnosima u regionu ali s posebnim akcentom na poslednja dešavanja sa Crnom Gorom.

Krivokapić: Žao mi je, radićemo na boljim odnosima sa Beogradom

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić napisao je na svom Tviter profilu da mu je žao zbog proterivanja ambasadora Srbije. On je dodao da će nova vlada raditi na “ozdravljenju odnosa” sa Srbijom, kao i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Youtube/Printscreen/ Sputnjik Srbija

Krivokapić je istakao da odlazeći režim ni u svojim poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela.

Vladika Joanikije: Cilj je da se poseje što više otrova i bratske mržnje

Vladika budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve (SPC) takođe je osudio proterivanje ambasadora Srbije od strane odlazeće vlasti u Crnoj Gori.

Foto: Mitropolija

On je u saopštenju za javnost, koje je obajvljeno na zvaničnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke rekao da je cilj odlazeće crnogorske vlasti da “podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva”.

Knežević: Što pre poništiti odluku

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević zatražio je od nove vlade da čim bude izglasana poništi odluku o proterivanju Božovića iz zemlje.

Profimedia

Odlazećem režimu smetalo pominjanje oslobođenja Crne Gore

Podsetimo, izjavu koja je izazvala tenzije između odlazećeg režima u Podgorici i Beograda ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović dao je listu Pobjeda. On je, između ostalog, rekao:

nspm.rs

– Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom. Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike