Oštar okršaj ministara: Tončev izneo zamerke Joksimovićevoj, ona mu odbrusila

18.01.2021

15:26 >> 15:30

0

Tokom prvog multisektorskog društvenog dijaloga posvećenog temi rodne ravnopravnosti u Srbiji došlo je do verbalnog okršaja dva ministra

Oštar okršaj ministara: Tončev izneo zamerke Joksimovićevoj, ona mu odbrusila
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Ministar bez portfelja Novica Tončev, govoreći o položaju žena u društvu, na prvom multisektorskom društvenom dijalogu posvećenom temi rodne ravnopravnosti u Srbiji, osvrnuo se na hapšenje četiri načelnice iz opštinske uprave u Surdulici, inače članova tima za implementaciju. On je zamerio ministru za evropske integracije Jadranki Joksimović što nije odgovorila na pisma za prijem upravo povodom primene sredstava iz EU fondova.

– Hoću da pitam gospođu Joksimović, počeo je Tončev. 2017. godine smo imali reviziju, 2014. je završen projekat, ja sam kao narodni poslanik uputio četiri pisma vašem ministarstvu da primite mene kao poslanika, predsednicu opštine i ceo tim da vidimo da li su pogrešile te žene da li da vratimo sredstva EU… Nijednom niste hteli da primite ni mene ni predsednicu opštine niti tim za implementaciju, a onda je pre tri dana došla krivična prijava i četiri žene su uhapšene u četiri sata izjutra. Hoću da podsetim da treba da donesemo zakon. Žena je uhapšena u šest sati izjutra, a u kući je ostalo maloletno dete, da li je ono moglo da se zagreje, ostalo je samo u kući, govorio je Tončev.

Tanjug/Nikola Anđić

Potom mu se obratila ministar Jadranka Joksimović.

– Slušajte ministre Tončev, ne bih vas primila ni sad. Sa takvim zahtevima i očigledno nenamenski trošenim  sredstvima iz IPA i evropskih fondova. Ja programiram fondeve, lokalne samouprave ih sprovode, ja nemam nikakvu instancu moći, to su prvostepene kontrole, kako naša agencija za reviziju trošenja i korišćenja IPA fondova, tako i institucije EU. Vaša priča ovde kako ja vas nisam primila te su zato uhapšene četiri nedužne žene. Ne znam da li ste se vi bavili tim fondovima, sada ću da vidim kako su ta sredstva trošena. Najveći opseg projekata koji su finansirani od 2014. imaju rodno budžetiranje i planiranje. Nije vam baš bila prilika da ovo pomenete. Da li je prijava pravno utemeljena, to će ministarka pravde da kaže, poručila je Joksimovićeva.

Tanjug/Nikola Anđić

Ministarka pravde Maja Popović je zamolila ministra Toneva da ne iznosi odbranu tih žena, postoji postupak, zna se ko je branilac, te da je reč o istražnom postupku.

Tončev je dodao da podržava i kao ministar borbu protiv korupcije, bez obzira da li je muškarac ili žena i ovde nije rekao da su krive ili ne.

pročitajte još

– Postupak je u toku. Samo sam pitao ministarku Joksimović koja je rekla da su sredstva nenamenski trošena, rekao je ministar bez portfelja, pa je poručio da je trebalo da se uključi i da obavesti javnost šta se dešava sa tim projektom.

– Vi ovde zloupotrebljavate ovu debatu. Ministarstvo za evropske integracije nema nikakvu nadležnost, ali pošto ste me već prozvali i ovo nije prvi put da me zaskačete sa lokalnom samoupravom, onda treba da se proveri šta se dole dešava, odgovorila mu je Joksimovićeva.

– Nemojte da vičete sada, rekao je Tončev, nakon čega je rasprava prekinuta i nastavljena je debata o rodnoj ravnopravnosti u društvu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike