Desetine kandidata za poslanike skupštine samozvanog Kosova imaju dosije

20.01.2021

17:40 >> 17:07

0

Autor: A. B.

Svako od njih je u poslednje tri godine povezan sa nečim što nije po zakonu

Desetine kandidata za poslanike skupštine samozvanog Kosova imaju dosije
Copyright Profimedia

Portparol centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi saopštio je danas da 47 od ukupno 1.080 kandidata za poslanike Skupštine Kosova ima problem sa potvrđivanjem kandidature, jer su u poslednje tri godine pravosnažno proglašeni krivim za krivično delo.

CIK je danas dobio informacije od Sudskog saveta samozvanog Kosova, Izbornog panela za žalbe i predstavke, Ministarstva inostranih poslova i Kosovske obaveštajne agencije o osobama koje su u poslednje tri godine pravosnažno osudjene za krivično delo.

Prema Eljeziu, na osnovu tih informacija, Kancelarija za registraciju političkih partija i overu CIK-a pripremiće Preporuku za odobravanje ili odbijanje overe političkih subjekata i njihovih kandidata.

– Iz odgovora koje smo dobili od Sudskog saveta Kosova proizilazi da 15 od 28 političkih subjekata, koji su se prijavili za sertifikaciju, imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, pošto poslanici ne mogu biti osobe koje su pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine proglašene krivim za krivično delo – kazao je Eljezi.

Profimedia

Preporuke Kancelarije za registraciju političkih subjekata biće razmatrane na sastanku CIK-a najkasnije 22. januara.

Politički subjekti će biti pojedinačno obavešteni o odgovorima koji su dobijeni od institucija, kako bi mogli da popune spisak sa ostalim kandidatima u slučaju da neki kandidat ne ispunjava zakonske kriterijume.

U slučaju da politički subjekat ili kandidat nije certifikovan, može podneti žalbu Izbornom odboru za žalbe i ako je stranka nezadovoljna, slučaj može biti poslat na Vrhovni sud.

Pročitajte još:

Period za žalbe i donošenje odluke utvrdjen je do 31. januara.

Za 1. februar je predvidjeno žrebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: KosovoOnline

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike