Evropska zelena partija pohvalila nadležne službe i reakciju ministarke Vujović u slučaju reke Lepenice

21.01.2021

09:37

0

Podseća se da se u jalovištu u Leposaviću nalazi oko 150 miliona tona raznog materijala

Evropska zelena partija pohvalila nadležne službe i reakciju ministarke Vujović u slučaju reke Lepenice
Copyright ekologija.gov.rs

Evropska zelena partija izrazila je zadovoljstvo zbog brze reakcije nadležnih službi posle prijave da se u reku Lepenicu u blizini Kragujevca bezobzirno prosipa otpadni mulj i ugrožava životna sredina i posledično zdravlje ljudi, saopšteno je iz te partije.

EZP tvrdi da je celokupna hidrološka mreža Srbije zagađena najrazličitijim vrstama otpada.

-Sveži su primeri onemogućavanja rada hidroelektrana na Limu i Drini zbog zagušenja rečnog toka hiljadama tona otpada, a sliv Velike Morave je pored izlivanja ovog mulja dodatno ugrožen i pucanjem brane na jalovištu u Leposaviću iz kojeg će preko reke Ibar dospeti nekoliko stotina tona otrova poreklom iz prerađene rude olova i cinka iz rudnika Trepča i iz ugljenokopa u Obiliću i ugroziti snabdevanje stanovništva pijaćom vodom i proizvodnju zdrave hrane, ističe se u saopštenju.

pročitajte još

Ta stranka je pozdravila reakciju ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i nadležnih službi koje su, kaže, podnele prijave protiv odgovornih i poslali poruku da će svaki pokušaj zagađivanja životne sredine dovesti do pravne reakcije i izricanja najstrožih kazni.

Podseća se da se u jalovištu u Leposaviću nalazi oko 150 miliona tona raznog materijala koji će ukoliko se ovo jalovište ne sanira nastaviti da putuje Ibrom, Zapadnom i Velikom Moravom sve do Dunava.

Kako se ističe, to je još jedan primer kakvu opasnost predstavljaju jalovišta i istorijski otpad u njima.

-Smatramo da je ovo dovoljna opomena i za planirano otvaranje rudnika litijuma u dolini reke Jadar i planirano jalovište koje treba da primi milione tona otrovnog otpada posle prerade rude, kaže se u saopštenju.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike