Jankovićeva: Ministarku Čomić vidim kao našeg istinskog partnera

30.11.2020

10:22 >> 12:31

0

Navela je da to što je institucija na čijem je čelu nezavisna od mogućnosti vršenja uticaja izvršne vlasti ne znači da je zabranjeno da sarađuje sa Vlad

Jankovićeva: Ministarku Čomić vidim kao našeg istinskog partnera
Copyright TV Prva printscreen

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nije naša konkurencija, nego naš istinski partner, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona objašnjava da ta dva sektora nisu ista.

– Pozicija ovog organa je kontrola. Nama se građani obraćaju kada im je neko pravo povređeno, zatim tu je unapređenje ravnopravnosti, i mi smo tu da ukažemo na nepravilnosti. Dajemo i preporuku kako da se to otklanja – napominje poverenica.

Ona je na TV Prva rekla da ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić vidi kao istinskog partnera.

– I mi ćemo biti, kao institucija, partner i njoj, ali i čitavoj Vladi, na svim onim pitanjima gde Vlada ima nameru da unapredi i popravi položaj osetljivih grupa građana-  kaže Jankovićeva, koja je prošle nedelje ponovo u Skupštini izabrana za poverenicu.

Navela je da to što je institucija na čijem je čelu nezavisna od mogućnosti vršenja uticaja izvršne vlasti ne znači da je zabranjeno da sarađuje sa Vladom.

– Ne mislim da bilo ko može u našem društvu nešto da pomeri sam. Samo u toj sinergiji valja da napravimo i kvalitetnije zakone i sve drugo – poručila je Jankovićeva.

Navela je da je njen ponovni izbor na mesto poverenika, uz veliku podršku poslanika, čast, ali i velika odgovornost.

Upitana o tome da je mnogima zasmetalo što je bila jedini kandidat za mesto poverenika, Jankovićeva je rekla da je jedini način izbora poverenika da poslaničke grupe predlože kandidate.

– SNS je predložio mene, a kasnije, tokom sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, saznala sam da su i SPS i ostali manji koalicioni partneri odlučili da podrže moj izbor – kaže Jankovićeva.

Navela je da je radila najbolje što je znala i mogla, da posao nije jednostavan jer je, kaže, pitanje ravnopravnosti najosetljive političko pitanje svuda u svetu.

Na pitanje zašto se toliko čekalo na izbor poverenika, Jankovićeva je rekla da Zakon o zabrani diskriminacije ima jednu pravnu prazninu jer ne predviđa ko vrši funkciju između izbora dva poverenika.

Kaže i da joj je mandat istekao usred izbornog procesa, da je kovid mnogo toga poremetio, da prethodno nije došlo do izmene zakona i da se zato desila velika praznina.

Smatra da bi ta pravna praznina trebalo da bude ispravljena zbog građana, budući da stotine predmeta čeka na postupanje.

Tako je navela da je u medijima pročitala da je sugrađanka Jovana Marković ispričala da je diskriminasao poslodavac i da se plaši da će dobiti otkaz upravo zbog trudnoće.

– To je najveći broj slučajeva diskriminacije na tržištu rada – rekla je Jankovićeva, i pozvala Jovanu Marković da se obrati Povereniku i podnese pritužbu, jer ne postoji mogućnost da ta institucija postupak pokrene po službenoj dužnosti.

U medijima vidi velike partnere Poverenika upravo u, kako navodi, načinu izveštavanja o slučajevima diskriminacije.

Jankovićeva je rekla da je 90 procenata postupanja po preporukama Poverenika, i da takav procenat postupanja nemaju ni organi koji imaju represivna ovlašćenja.

– Dva su razloga zašto neko postupa po preporukama Poverenika. U državnom sektoru plaše se političke sankcije, ne žele da budu označeni u medijima kao diskriminatori. U privatnom sektoru takođe, kompanije ne žele da budu stavljene na stub srama i označene kao diskriminator – rekla je Jankovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike