Kurc otvoreno: "Srbija izvršila hrabre reforme, od toga sada ima koristi"

26.01.2021

11:44

0

Autor: J.B.O.

Rekao je i da je interes Austrije da Srbija postane članica EU

Kurc otvoreno: "Srbija izvršila hrabre reforme, od toga sada ima koristi"
Copyright Profimedia

Srbija je pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića u prošlosti izvršila važne i hrabre reforme u ekonomiji i državnom budžetu i pokazala da su hrabre reforme moguće. Upravo sada od toga ima koristi u borbi protiv ekonomskih posledica pandemije kovida, ocenio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, u intervjuu “Kuriru“, rekao da je interes Austrije da Srbija postane članica EU, i dodaje da da bez napretka u oblastima vladavine prava, pravosuđa, slobode medija ili borbe protiv korupcije neće biti otvaranja novih poglavlja u pregovorima.

– Na Vladi Srbije je da odredi reformske prioritete. Kao zemlja koja već duže vreme aktivno podržava pristupanje Srbije EU, pozdravljamo činjenicu da su i predsednik Vučić i premijerka Brnabić potvrdili strateški prioritet pristupanja EU – naglasio je on.

Najavio je da će Austrija i dalje aktivno podržavati Srbiju, jer je interes da Srbiju uvede u EU kao snažnu članicu.

– Za to postoje precizni kriterijumi koje će i Srbija morati da ispuni. Proširenje EU je u strateškom interesu Unije – poručuje Kurc dodajući da EU neće biti potpuna dok joj ne pristupi ceo Zapadni Balkan.

Istakao je da EU nije u krizi, podvukavši da je nakon početnih problema, pronašla zajedničke odgovore na pandemiju, na primer zajedničkom nabavkom vakcina.

Podseća da je EU ubedljivo najvažniji trgovinski i ekonomski partner svih zemalja zapadnog Balkana.

– Izgledi za pristupanje EU glavni su katalizator reformi i rešavanja bilateralnih problema. Sve dok EU nastavlja da pokazuje snagu na zapadnom Balkanu i ne ostavlja vakuum, gledam na to s određenom vedrinom – kaže Kurc.

Upitan kako se EU pokazala kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Kurc je kazao da bez posredovanja Brisela, do briselskih sporazuma verovatno ne bi došlo.

– EU i dalje ima presudnu pregovaračku ulogu u dijalogu. Ovaj zadatak je EU poverila Miroslavu Lajčaku, vrlo iskusnom diplomati, koji uživa punu podršku Unije i Austrije. Na kraju, međutim, potrebni su politička volja i hrabrost Beograda i Prištine, bez kojih to neće uspeti. Takođe je potrebna podrška međunarodne zajednice, posebno bliska saradnja sa SAD – rekao je on.

Printscreen/Youtube, Sebastian Kurz

Kurc je poručio da je jasno da obe strane moraju sprovesti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

– Tamo gde postoje otvorene tačke, mi na odgovarajući način zahtevamo njihovo sprovođenje. Ključno je da se dijalog ozbiljno nastavi, da se izgradi međusobno poverenje, da se pogled usmeri ka zajedničkoj evropskoj budućnosti. Sve strane će imati koristi od toga – rekao je on.

Upitan da li se Srbiji priznanje Kosova može postaviti kao uslov za članstvo u EU, Kurc je kazao da je tokom poslednje posete Beogradu, pre dve godine, rekao da Srbija mora biti svesna da neće biti pristupanja EU bez normalizacije odnosa s Prištinom.

– Prvenstveno je na obe strane da se dogovore o trajnoj, sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To mora doprineti održivoj stabilnosti u regionu – naglasio je šef austrijske vlade.

Što se aktuelnog stanja na Kosovu tiče, Kurc smatra da je važno da se politička stabilnost brzo uspostavi nakon predstojećih izbora, što će biti važno i za dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanje da li planira skoriju posetu Beogradu Kurc je kazao da bi se radovao poseti, ali da je zbog pandemije kovida planiranje putovanja veoma teško, pa trenutno ne postoji određeni datum posete.

Posebno je pohvalio saradnju s predsednikom Vučićem istakavši da sa šefom srpske države već dugo godina blisko sarađuje.

– Drago mi je što smo zajedno uspeli da kontinuirano unapređujemo naše bilateralne odnose, koji su danas odličnog kvaliteta i zasnovani na uzajamnom poštovanju. Imamo vrlo jake ekonomske odnose i interes je da ih dalje intenziviramo. Jedna od najvažnijih veza između naših zemalja su naši građani, posebno velika srpska zajednica u Austriji, što zaista cenim – istakao je on.

Kada je reč o pandemiji istakao je da je u poslednjih godinu dana u velikoj meri promenila svet i sve nas stavila pred ogromne izazove.

Pročitajte još:

– Trenutno se borimo protiv širenja virusa kako bismo spasli živote i sprečili preopterećenje sistema zdravstvene zaštite. U isto vreme, podržavamo ekonomiju koliko god je to moguće kako bismo zadržali radna mesta – objasnio je on.

Ukazao je da su vakcine važne i da je svet svakom vakcinacijom za korak bliži normalnosti.

– Na leto će doći do toga da ćemo se vratiti svojoj uobičajenoj normalnosti. Takođe, vakcinama ćemo podržati zemlje zapadnog Balkana – zaključio je Kurc.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike