Silva: Jedan od prioriteta otvaranje poglavlja sa Srbijom i napredak u pristupnom procesu Zapadnog Balkana

26.01.2021

13:57

0

Šef diplomatije Portugala kaže da se u saradnji sa Evropskom komsijom već radi na kontaktima sa Bugarskom, Skopljem i Tiranom

Silva: Jedan od prioriteta otvaranje poglavlja sa Srbijom i napredak u pristupnom procesu Zapadnog Balkana
Copyright Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Šef diplomatije Portugala, Augusto Santos Silva, kaže da će jedan od prioriteta šestomešnog predsedavaja Portugala Savetom EU biti napredak u pristupnom procesu Zapadnog Balkana, uključujući i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

– Mi pozdravljamo opredeljenost koju nova vlada u Srbiji pokazuje povodom integracionog procesa i dijaloga sa Prištinom, poručio je Silva.

Govoreći o prioritetima portugalskog predsedavanja u oblasti spoljne politike, Augusto Santos Silva kaže da će Lisabon raditi na otvaranju novih poglavlja sa Srbijom i usvajanju pregovaračkih okvira sa Albanijom i Sevrenom Makedonijom.

pročitajte još

Dodaje da se u saradnji sa Evropskom komsijom već radi na kontaktima sa Bugarskom, Skopljem i Tiranom, a kako bi se prevazišli problemi koje je iznela Bugarska, a koji se tiču bilateralnih odnosa sa Severnom Makedonijom.

– Nadam se napretku i primeni odluka koje su donete prošle godine o otvaranju pristupnih pregovora sa Sevrenom Makedonijom i Albanijom, kaže Silva.

Šef diplomatije Portugala ocenjuje i da je nova metodologija pristupanja već dobro integrisana u tekuće pristupne pregovore Srbije i Crne Gore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike