Predsednik SANU: Rešenje za KiM u šest tačaka

31.01.2021

09:37 >> 10:39

0

Kostić ocenjuje da je za Srbiju KiM kompleksno pitanje, od koga zavisi i njena evropska budućnost

Predsednik SANU: Rešenje za KiM u šest tačaka
Copyright Profimedia

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić smatra da bi zaštita Srba na Kosovu i Metohiji i zaštita kulturne i istorijske baštine na tim prostorima trebalo da se nađu u rešenju za Kosovo i Metohiju.

Kostić u autorskom tekstu za “Nedeljnik” čije delove prenosi “Blic”navodi da je mišljenja da “tvrdokorno ponavljanje stavova o “prodaji”, “izdaji”, “poklanjanju”, “odricanju” … od KiM i odbijanje svih pregovora dugoročno od Srbije pravi gubitnika koji će, kako kaže, u “dostojanstvenom čekanju tuđih i budućih, po nas hipotetički korisnih istorijskih obračuna i promena, propuštati prilike da zaštiti svoje interese, ili bar one interese koje još uvek možemo da zaštitimo”.

Kostić ocenjuje da je za Srbiju KiM kompleksno pitanje, od koga zavisi i njena evropska budućnost.

Pročitajte još

On smatra da bi Srbija morala da zna “šta i kuda dalje”, čak i ako druga strana, “koju abuzivno nazivamo Zapadom, zapravo nema namere da nas primi u svoje redove”.

Prema Kostiću, rešenje za KiM mora da obuhvata zaštitu prava Srba na KiM, kao i maksimalnu moguću zaštitu kulturne, istorijske i umetničke baštine srpskog naroda na KiM, koja najvećim delom spada u vlasništvo i domen SPC.

Predsednik SANU kaže i da problem KiM treba sagledavati u širem kontekstu pitanja važnih za budućnost Srbije (društvenih, političkih, bezbednosnih, ekonomskih, demografskih…).

U četvrtoj tački Kostić kaže da veruje da u izboru svojih odluka Srbija treba da vodi računa da ne bude ponovo izolovana i isključena iz tokova šireg okruženja kome pripada.

Kako petu tačku Kostić navodi to da naši strateški i politički izbori moraju posebno uzeti u obzir izuzetno teške i složene regionalne odnose, da se nikako ne dođe u situaciju da budemo ostrvo okruženo “nenaklonjenim ” susedima.

Kostić na kraju kaže da, iako ne postoji jedinstveno mišljenje, i da, zapravo, postoje potpuno suprotni stavovi, zvanična politika koju i on podržava jeste da je evropski put prioritet i put koji je za Srbiju najracionalniji iz mnogo razloga.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike