Brnabićeva: Predsednikova poseta Francuskoj izuzetno važna, Srbija je prva u Evropi u vakcinaciji

02.02.2021

18:34 >> 08:53

0

Autor: M. I.

Brnabićeva je ocenila da se Francuska pokazala kao zemlja koja ima sluha za Srbiju

Brnabićeva: Predsednikova poseta Francuskoj izuzetno važna, Srbija je prva u Evropi u vakcinaciji
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj bila je odlična i posebno važna jer je ukazala na lično prijateljstvo sa predsednikom Emanuelom Makronom i pokazala da nastavljamo razgovore na političkom i ekonomskom planu, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Gostujući na TV Prva ona je ocenila da je dobra vest da će predsednik Makron ponovo posetiti Srbiju kako bi se nastavili razgovori.

– Poseta je politički važna u domenu evropskih integracija i prihvatanju nove metodologije koju je predložio predsednik Makron i od koje očekujemo da će ubrzati naš evropski put, ali i zbog dijaloga Beograda i Prištine – rekla je ona.

Brnabićeva je ocenila da se Francuska pokazala kao zemlja koja ima sluha za Srbiju i naše stavove, iako imamo različito gledanje na pitanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i zahvalila toj državi na pokazanom savezništvu.

Pročitajte još:

– U ekonomskom smislu, sada smo videli tri važna projekta. Dva tekuća su koncesija za Aerodrom “Nikola Tesla” koju vodi “Vansi” i teče odlično, jer radovi na aerodromu i pisti idu brzo, pa će to otvoriti nove perspektive za našu ekonomiju, i javno privatno-partnerstvo za deponiju “Vinča”, gde je konzorcijum francusko-japanski, i ta investicija od 370 miliona evra jako dobro napreduje, a izuzetno je važna za životnu sredinu – rekla je ona.

Dodala je da zahvaljujući prvoj poseti predsednika Makrona Srbija i Francuska danas imaju mnogo bolje, ne samo političke, nego i ekonomske veze.

– Čini mi se sada da su građani Beograda i Srbije posle današnje posete u potpunosti svesni da će se projekat izgradnje metroa izvesti i da će radovi krenuti nadamo se pre kraja ove godine – rekla je ona.

Struja u Srbiji i dalje najjeftinija u Evropi

I dalje imamo najjeftiniju struju u Evropi i regionu jer tu cenu držimo kao socijalnu kategoriju, rekla je danas predsednica Vlade Srbije.

Ona je rekla da je struja u Srbiji jeftinija od one u Crnoj Gori za 43,2 odsto, za 33 odsto cena je niža od albanske, 23 procenta od cene u BiH, a 13 odsto manja od one u Severnoj Makedoniji.

– Da ne povećavamo cenu kritikovali bi nas za uništavanje EPS-a. Mi i dalje držimo cenu električne energije u Srbiji kao socijalnu kategoriju. Radimo to svesno i trudimo se da ta cena raste kako raste naš životni standrad, da ne bismo opteretili ni građane ni privredu – rekla je ona.

U vakcinaciji Srbija prva u Evropi i treća u svetu

U Srbiji je do sada vakcinisano 463.000 ljudi i 10.000 je revakcinisanih, a po broju vakcinisanih na 100 građana prvi smo u Evropi i treći u svetu, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Ona je kazala da je Srbija dobila još 9.360 “Fajzerovih” vakcina, kao i da će u ponedeljak dobiti još 8.190, a od polovine februara će biti još većih kontingenata tih vakcina.

Navela je da se vode danonoćno pregovori sa više proizvodnjača o isporukama i podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić najavio veliki kontingent vakcina drugog proizvođača.

– Pred nama je zadatak da unapredimo kapacitete, jer moramo da nastavimo vakcinaciju i revakcinaciju – rekla je premijerka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike