Grenel želi da obnovi zgradu Generalštaba: Bivši američki diplomata otkrio utiske o Srbiji, Beogradu i našim političarima

13.02.2021

11:55 >> 12:04

0

Autor: M. I.

Vratio sam se kući u Los Anđeles i ponovo sam se povezao sa porodicom, pijateljima, sa svojim poslovnim i profesionalnim kontaktima, kaže Grenel

Grenel želi da obnovi zgradu Generalštaba: Bivši američki diplomata otkrio utiske o Srbiji, Beogradu i našim političarima
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ričard Grenel, američki diplomata koji je uzdrmao diplomatski svet još kao ambasador SAD-a u Berlinu, otkriva svoje dalje poslovne planove sada kada se više ne nalazi u američkoj državnoj službi i predsedničkoj administraciji.

On se trenutno nalazi u svom domu u Los Anđelesu gde puni baterije za nove poslovne poduhvate koji će ostati vezani i za Balkan, region koji mu je, prema ličnom priznanju, prirastao srcu. Posebno mesto u regionu, ipak, pripada Srbiji. Nekadašnji specijalni izaslanik za Kosovo* i privremeni šef svih američkih tajnih službi otkriva i sa kojim srpskim političarima je postao i ostao prijatelj, šta najviše voli u Beogradu, zašto sebe zove “nesavršenim hrišćaninom”, ali se dotakao i najtežeg perioda svog života – kada se borio sa rakom.

– Vratio sam se kući u Los Anđeles i ponovo sam se povezao sa porodicom, pijateljima, sa svojim poslovnim i profesionalnim kontaktima. Napustio sam državnu službu i sada se bavim konsaltingom za privatne kompanije koje proširuju ekonomsku trgovinu između Evrope i Amerike. Takođe sam fokusiran na ekonomsku i političku pomoć regionu Balkana. Ugovor o ekonomskoj normalizaciji potpisan u Vašingtonu sada treba investitorima iz privatnog sektora da pomogne u razvoju projekata. Posebno sam zainteresovan za pronalaženje partnera koji bi pomogli da se razvije urušena zgrada u centru Beograda (Generalštab, prim. nov.) u kojoj je nekada stajalo Ministarstvo odbrane. Ova zgrada podseća ljude na prošlost, a ne na sadašnje prijateljstvo Amerike i Srbije i našu zajedničku budućnost. Takođe sam prihvatio poziciju na velikom američkom univerzitetu Karnegi Melon – započinje svoju priču jedan od najbližih saradnika Trampa.

Profimedia

On se osvrnuo i na prava LGBT populacije i novi zakon o istopolnim zajednicama koji je u centru pažnje domaće javnosti poslednjih dana.

– LGBT jednakost je zapadnjačka vrednost. Tretiranje svih jednako trebalo bi da bude cilj svake vlade. Iako ćemo možda imati posla na Balkanu, znam da se predsednik Vučić lično zalaže za jednak tretman gejeva i lezbejki – navodi on i osvrće se na to da predsednik Vučić nikada nije pokazao predrasude prema njemu.

– Ono što volim kod predsednika Vučića je što se prema meni odnosi kao prema diplomati, a ne kao prema diplomati homoseksualne orijentacije. Fokusiran je na sav srpski narod i nikada ne pokazuje nikakve predrasude. Njegova reputacija kod Amerikanaca je vrlo dobra. Poznajemo ga kao velikog vođu i ogromnog ljubitelja američke košarke. Veoma je prosvećen i zahvalan sam na njegovom prijateljstvu – kaže Grenel.

Kaže da evropska zajednica i američka javnost veruju u jednakost, vladavinu zakona i kapitalizam. Tokom svojih godina u Berlinu naučio je, kaže, da se svaki evropski lider bori da pronađe ravnotežu između donošenja odluka koje donose korist njihovoj zemlji u odnosu na ono što je najbolje za Evropsku uniju u celini. Neki lideri su, preme njegovim rečima, iskreniji prema svojim prioritetima od drugih, a kako kaže, bio je veoma ponosan što je radio za Donalda Trampa, “jer je bio strastven i iskren i što je na prvom mestu radio za američki narod”.

Smatra da je Srbiji mesto u Evropi, kao i da zaslužuje brži put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

– Verujem da Srbiji to nije potrebno, ali Evropljani treba da žele Srbiju. Srbija je živahna, moderna, velika, napredna i ispunjena vrednim i lepim ljudima – ističe on.

O našem glavnom gradu ima reči hvale, pun je utisaka, a nešto mu i nedostaje.

– Obožavam da boravim u Beogradu. Iako sam pronašao nekoliko omiljenih restorana, još nisam pronašao dobru teretanu – vežbanje mi je važno. Pomišljam da pitam ministra finansija Sinišu Malog za preporuke teretana, jer smo jednom vežbali zajedno u Vašingtonu – otkriva Grenel.

Kaže da ima nekoliko prijatelja koji žive duž reke i da je veoma ljubomoran na ono što imaju. Predsednik Vučić ga je, kaže, vodio u obilazak rive brodom i bio je veoma impresioniran – “Beograd mi je delovao kao sjajan američki grad”.

U Srbiji ima mnogo prijatelja, od kojih su neki to već dugi niz godina.

– Jedna posebna prijateljica je premijerka Ana Brnabić. Praktično sam je proganjao i naterao da mi bude prijatelj (smeh). Ana me je posetila u Berlinu i redovno razgovaramo. Srpski narod ima tu sreću da je ima za svog predstavnika. Ona poznaje toliko ljudi u privatnom sektoru i poštovana je širom sveta – navodi Ričard Grenel.

Jedan od najtežih peroda u njegovom životu jeste suočavanje sa teškom bolešću – Non-Hočkin limfomom.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

– Ponosni sam pobednik raka. U 2013. godini dijagnostikovan mi je agresivni oblik Non-Hočkin limfoma i bilo je to veoma poražavajuće. Osnovao sam kompaniju za zdravstvenu tehnologiju nakon što je 2014. godine utvrđeno da nemam rak. Kompanija je počela da razvija pametnu telefonsku aplikaciju za pacijente sa rakom, ali sada koristi istu veštačku inteligenciju koju smo kreirali za svaku bolest. Verzije IOS i Android dostupne su besplatno, a zovu se “Wave Health” i “ChemoWave”. Trenutno su dostupne na četiri jezika, ali voleli bismo da nađemo zdravstvenog partnera koji bi ih uredio i na srpskom. Tehnologija je napravila veliku razliku u mom procesu lečenja raka i nadam se da pomaže i mnogim drugima. Rak mi je bio ozbiljan protivnik i pobedio sam ga. Možda nećete uspeti, ali kažem svima da se uvek vrate i pokušaju ponovo – uvek – poručuje Grenel.

Za sebe uvek kaže da je nesavršeni hrišćanin.

– Ja sam hrišćanin, a iako svaki dan zatajim, zahvalan sam što mi moja religija omoguava da budem nesavršen, jer je Hristos savršen. Trudim se da svakog dana budem bolja osoba – navodi on.

Tviter politika

Ričard Grenel je, baš kao i Donald Tramp, praktikovao slanje poruka putem Tvitera. Reagovao je u realnom vremenu na različite vesti, a to je često bilo veoma korisno i za medije u Srbiji. I pored svega, kaže, više voli kontakt uživo.

– Prvatno sam mnogo prijatniji i finiji nego na Tviteru. Tviter je dizajniran da prenosi brze poruke o angažmanima. Ne radi se o reakcijama, to je jednosmerna komunikacija. I mnogo više volim interakcije uživo gde možete da odgovorite na emocije i reči – zaključuje on.

O psu Loli

Naš pas Lola bio je uz mene 10 godina, tokom mog lečenja karcinoma i uvek je bila prepuna ljubavi. Lola je čekala na vratima da se vratim kući sa hemoterapija i lizala bi mi ćelavu glavu i lice dok bih ležao na kauču pokušavajući da smognem energije da preživim dan. Neverovatno sam zavisan od nje i njene bezuslovne ljubavi – kaže Grenel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike