Priština daje 20 miliona evra za Tačija i ostale optužene članove OVK!

02.12.2020

12:10 >> 12:58

0

Sedam miliona je izdvojeno za zaštitu potencijalnih optuženih, 13 će biti u rezervi

Priština daje 20 miliona evra za Tačija i ostale optužene članove OVK!
Copyright Profimedia

Vlada jednostrano proglašenih institucija u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.

Pročitajte još:

Civilima lomljene kosti, zubi, zapomagali od bolova: Objavljena optužnica protiv čelnika OVK opisuje zverska mučenja otetih i zarobljenih 

To je izjavio ministar pravde Seljim Seljimi, navodeći da je sedam miliona izdvojeno za zaštitu potencijalnih optuženih a da će 13 miliona biti u rezervi.

Seljimi je potpisao tri administrativna uputstva za pomoć potencijalnim optuženima u Hagu.

Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

“Od ovih dvadeset miliona izdvojiće se sredstva za njihovu zaštitu, izdvojiće se sredstva za podršku njihovim porodicama, što je predviđeno drugim uputstvom koje predviđa njihova putovanja, posete itd. I poslednje za one koji su oslobođeni, predviđena je naknada za njihovu oslobađajuću presudu”, rekao je Seljimi prištinskim medijima.

Skupština takozvanog Kosova je 2015. godine glasala za osnivanje Specijalnog suda, u sklopu kosovskog pravosudnog sistema, istovremeno usvojivši i zakon o finansijskoj podršci za optužene i članove njihovih užih porodica, uključujući i troškove putovanja, kada se postupci vode van Kosova.

Inače, nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija braniće čak pet advokata u procesu koji se protiv njega i još trojice lidera OVK vodi pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu povodom optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Glavni Tačijev advokat je Dejvid Huper (David Hooper), sa bogatim iskustvom odbrane pred međunarodnim krivičnim sudovima, kojeg je svojevremeno Haški tribunal imenovao kao branioca po službenoj dužnosti Vojislavu Šešelju u procesu koji se protiv njega vodio zbog govora mržnje, piše u zvaničnoj biografiji ovog advokata iz Velike Britanije.

Tačija pred sudom u Hagu brani advokat koji je trebalo da zastupa Vojislava Šešelja 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike