Istraga o nestalima na još sedam lokacija

04.12.2020

15:28 >> 15:54

0

Započet proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovo i Metohija

Istraga o nestalima na još sedam lokacija
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef beogradske delegacije Veljko Odalović i šef prištinske delegacije Ibrahim Makoli posetili su danas rudnik Kiževak kod Raške, gde je započet proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovo i Metohija.

Odalović je naveo da Komisija za nestala lica Vlade Srbije istražuje informacije vezane za još dve lokacije na kojima bi se mogle nalaziti izmeštene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima osoba koje se vode kao nestale za vreme sukoba na Kosmetu, dok će se na teritoriji Kosova u narednim danima istražiti pet lokacija.

Prema njegovim rečima, eksperti su u više navrata obišli lokaciju kod Novog Pazara gde se pretpostavlja da je jedna od izmeštenih masovnih grobnica

On je, govoreći o lokaciji kod Sjenice, naveo da se radi o velikoj površini i da je srpska strana razgovarala sa prištinskom delegacijom da se sa svedokom dodatno provere sve informacije kako bi uspeli približnije da odrede tačniju lokaciju.

Makoli je ukazao na to da i na Kosovu postoje lokaliteti koji se sve vreme istražuju, a da se ta istraživanja baziraju na informacijama koje dobijaju od svedoka, ali i na zahtev Komisije Vlade Srbije.

On je podsetio na to da su ove godine, bez obzira na situaciju sa koronavirusom, pronađeni posmrtni ostaci devet osoba za koje još nije identifikacijom utvrđeno koje su nacionalnosti.

U danima koji dolaze istražićemo pet lokacija na Kosovu. Dok se ne završi identifikacija posmrtnih ostataka nemoguće je reći kome oni pripadaju, rekao je Makoli.

Dok imamo još uvek više od 1.600 nestalih osoba potreban je stalan angažman da se rasvetle njihove sudbine, poručio je šef prištinske delegacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike