Godfri najavio: U ponedeljak razgovor Vučića i Palmera

13.03.2021

10:49 >> 10:50

0

Autor: M. I.

Godfri je novinarima na Novom Beogradu rekao da su teme razgovora bilateralni odnosi i saradnja na Zapadnom Balkanu, a da do razgovora dolazi na inicijativu obe

Godfri najavio: U ponedeljak razgovor Vučića i Palmera
Copyright TANJUG /DRAGAN KUJUNDZIC

Specijalni izaslanik Stejt departmenata za dijalog Beograda i Prištine Metju Palmer razgovaraće u ponedeljak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem putem video linka, rekao je danas američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

On je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima Palmera i premijerke Ane Brnabić, ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, predsednika Skupštine Ivice Dačića koji su razgovarali putem video konferencija.

Godfri je novinarima na Novom Beogradu rekao da su teme razgovora bilateralni odnosi i saradnja na Zapadnom Balkanu, a da do razgovora dolazi na inicijativu obe strane.

– Drago mi je što mogu danas i u ponedeljak da (virtuelno) dočekam u Srbiji svog prijatelja, zamenika pomoćnika ministra Meta Palmera. Zajedno ćemo razgovarati sa srpskom vladom i afirmisati naše čvrste odnose. Kovid-19 nas neće sprečiti da ostvarimo napredak u važnim zajedničkim poslovima – napisao je juče Godfri na Tviteru.

Premijerka Ana Brnabić je juče u razgovoru sa Palmerom naglasila da je Beograd posvećen dijalogu i spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, a Palmer je izrazio očekivanje da će do toga ubrzo doći.

pročitajte još:

Brnabić je naglasila da će Beograd nastaviti i da insistira na potpunoj implementaciji dosadašnjih sporazuma.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD rekao je da SAD podržava proces koji vodi Evropska unija i dodao da očekuje da će ubrzo uslediti i nastavak dijaloga.

On je istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, a da je kompromis osnova ne samo dijaloga, već i budućeg sporazuma dve strane.

Palmer je naveo da je prevashodni interes SAD stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana i pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama poput „malog Šengena”.

– Jačanje svih vidova saradnje sa SAD jedan je od prioriteta Srbije – navedeno je u objavi na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka ministra Selakovića sa Palmerom..

Palmer je na virtuelnim sastancima u četvrtak razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i v. d. predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

On je istakao korist od dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, objavila je Ambasada SAD u Prištini na svom Fejsbuku.

Kako je navela Ambasada, Palmer je tokom razgovora istakao i da je neophodno što pre formirati novu vladu u Prištini i bez političke opstrukcije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike