Zakazana rasprava o izboru Jasmine Vasović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda

07.04.2021

11:04 >> 11:56

0

Ovo će biti jedina tačka na dnevnom redu ove sednice, koja će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine sa početkom u 10 sati

Zakazana rasprava o izboru Jasmine Vasović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda
Copyright 24sedam/Goran Sivački, vk.sud.rs

Na dnevnom redu sutrašnje šeste sednice redovnog zasedanja Skupštine Srbije, poslanici će razmatrati Predlog odluke o izboru novog predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Ovaj predlog 15. marta Skupštini je podneo Visoki savet sudstva (VSS), kojim je za izbor za predsednika predložio sudiju Vrhovnog kasacionog suda Jasminu Vasović.

Ovo će biti jedina tačka na dnevnom redu ove sednice, koja će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine sa početkom u 10 sati.

Prema Ustavu i Zakonu o sudijama, predsednika VKS među sudijama tog suda, na predlog Visokog saveta sudstva, uz pribavljeno mišljenje Opšte sednice VKS-a i nadležnog odbora Narodne skupštine, bira Narodna skupština na period od pet godina.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

Predsedniku VKS može da prestane funkcija pre isteka vremena na koje je izabran na lični zahtev, prestankom sudijske funkcije ili razrešenjem iz ovim zakonom propisanih razloga za razrešenje predsednika suda, navodi zakon.

Vasović je na funkciji sudije VKS izabrana u oktobru 2018. godine i postupa u krivičnoj materiji.

Predsednik VKS, najvišeg suda u zemlji, je po funckiji i predsednik Visokog saveta sudstva.

U svom Programu za unapređenje rada sudova Vasović je istakla pet osnovnih, ali ne i jedinih, ciljeva kojima će težiti tokom svog mandata.

To su: Posvećen rad na obezbeđenju jedinstvene sudske primene prava i jednakosti stranaka u sudskim postupcima, unapređenje stručnosti pravosuđa, unapređenje transparetnosti i dostpnosti pravosuđa, poboljšanje efikasnosti pravosuđa i institucijalno jačanje suda i saradnja sa drugim institucijama.

Svaki od ovih ciljeva detaljno je obrazložen u Programu koji je objavljen na sajtu VSS.

Trenutno, sudija Dragomir Milojević obavlja funkciju predsednika VKS u stanju vršioca funkcije, koja mu je poslednji put produžena početkom decembra na šest meseci, odnosno do izbora novog predsednika VKS.

Prethodno je na toj funkciji bio od 2013. do 2018. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike