Šalja večeras isporučen Specijalnom sudu u Hagu

15.04.2021

20:16 >> 22:33

0

Pjetr Šalja, bivši pripadnik OVK koji je ranije uhapšen u Holandiji prebačen je večeras u zatvor Specijalnog suda u Hagu

Šalja večeras isporučen Specijalnom sudu u Hagu
pjetr šalja fejs - Copyright Printscreen/Facebook

Pjetr Šalja, bivši komandant „OVK“ poznatiji kao „komandant Vuk“, kojeg su belgijske vlasti uhapsile 16. marta, sproveden je danas u Holandiju u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu, potvrđeno je kasno večeras iz ovog suda u Hagu.

Šalja je posle potvrđene optužnice, isporučen je Holandiji, kaže se u saopštenju Specijalnog suda u Hagu.

Sudija Nikola Giju, potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. Redigovana verzija potvrđene optužnice objavljena je u skladu sa pravilom 88. Pravilnika o postupku i dokazima. Sudija je naložio da se, iz razloga bezbednosti, optužnica objavi u redigovanom obliku.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Profimedia

Prvo pristupanje sudu 19. aprila

Prvo pristupanje sudu Pjetra Šalje u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, održaće se 19. aprila 2021. u 15 časova, oglasio se još jednim saopštenjem kasno večeras Specijalni sud u Hagu.

Prvo pristupanje biće javno. Na ovoj sednici sudija za prethodni postupak mora da se uveri da se poštuju prava optuženog, uključujući pravo na pravno zastupanje, kao i da optuženi razume optužbe za koje se tereti u optužnici, dodaje se u saopštenju.

Počinje prijavljivanje žrtava za učestvovanje u postupku protiv Pjetra Šalje

Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanih veća Kosova, mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su iz Specijalizovanih veća Kosova.

Proces prijavljivanja započet je sa današnjim objavljivanjem potvrđene optužnice.

Iz suda obaveštavaju žrtve da im Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu daje određena prava i omogućuje im da učestvuju u postupku, te da se na taj način čuje njihov glas.

„To je jako važan element postupka,” rekla je predsednica Ekaterina Trendafilova.

Pročitajte još:

Grupu žrtava koje učestvuju u postupku će na sudu zastupati advokat u funkciji zastupnika žrtava. On će obaveštavati žrtve o tome kako se odvija postupak, tražiti da čuje njihove stavove i probleme, a zatim o tome obaveštavati sudije.

“Mi smo uložili veliki napor da obavestimo javnost i potencijalne žrtve o tome da žrtve mogu da učestvuju u postupku, kao i na koji način da se prijave. Služba za učešće žrtava je spremna da pomogne svima koji mogu da pokažu da su pretrpeli štetu kao posledicu krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanih veća”, izjavila je sekretar Fidelma Donlon.

Služba za učešće žrtava će sve prijave, kao i komunikaciju sa potencijalnim žrtvama koje učestvuju u postupku i licima koja im u tom procesu pomažu tretirati kao poverljivi materijal, dodaje se u saopštenju.

Printscreen/Facebook/Pjetr Shala

Pre početka samog suđenja, panel će doneti odluku o tome da li lica koja su se prijavila za učešće u postupku mogu da dobiju procesni status žrtve u postupku pred Specijalizovanim većima.

Žrtve koje učestvuju u postupku imaju pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve i da dobiju odštetu.

“U borbi za pravdu, ne smemo zaboraviti žrtve krivičnih dela iz optužnica koje je podiglo moje tužilaštvo. Učestvovanje žrtava u postupku predstavlja jedan od načina kojim se obezbeđuje da žrtve ne budu zaboravljene,” naveo je specijalizovani tužilac Džek Smit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike