Predsednik Vučić: “Srbija napreduje brže od ostalih u regionu i to je veliki problem”

17.04.2021

19:22 >> 21:31

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u specijalnom izdanju emisije Fokus na Televiziji B92.

Predsednik Vučić: “Srbija napreduje brže od ostalih u regionu i to je veliki problem”
Copyright Foto: Printskrin/B92.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u specijalnom izdanju emisije Fokus na Televiziji B92.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije odgovara na dosad nepostavljena pitanja, a otvoriće se i nove teme.

Prva tema gostovanja je takozvani “non pejper” koji je navodno Janez Janša dostavio Briselu.

– Krenuli smo od najtežeg pitanja. Sve što budem govorio, govoriću iskreno. Nisam video nikakvu mapu, nikakav plan. To što nekima ne odgvara da o tome govore, već bi da to pripišu Srbiji, to mnogo više govori o njima, nego o nama. Ja nisam neko ko će lažno da optuži bilo koga.

– Premijer Janša je jedan otvoren čovek – rekao je predsednik i naglasio da su njih dvojica imali potpuno suprotne stavove, međutim da je on jako iskusan političar.

Pročitajte još:

– Ja bilo kakav plan, bilo kakve mape, nisam video. Lagao bih kada bih bilo šta drugo rekao – naglasio je predsednik.

– Ne znam gde su to videli neki drugi, ne znam kako su to videli, ali znam nešto drugo. Znam da već decenijama, kad god bi se govorilo o drugim nacionalizmima na prostoru Jugoslavije, to je bilo usputno. Ali kada bi bilo ko bilo šta rekao o srpstvu, taj bi bio prokazan, taj bi bio “stavljen uza zid” i o njemu bi se govorilo sve najgore – rekao je predsednik.

Predsednik je naglasio da je veoma čudan orkestrirani napad tri zemlje regiona na Janšu, pa i njega usputno.

Kada se sa svim tim suočite vi znate da će svaki vaš pokušaj da učinite da Srbija postane ozbiljna država, da vas osude sa svih strana.

Predsednik je podsetio na sukobe u Kumanovu između albanskih terorista i makedonske vojske.

– Ceo svet je govorio sedite, dogovorite se, pa Ohridska deklaracija i tako dalje. Albanaca je u Makedoniji 24% i podrazumeva se da Albanac može da bude premijer. Šta Srbi mogu da budu u Crnoj Gori? – pitao je predsednik.

Vučić o situaciji u Crnoj Gori

– Kada vi imate takav pritisak spolja u kom je Srbija ta koja uvek mora da bude slabija, a svi ostali moraju da budu ujedinjeni protiv nje. Šta je naše rešenje? Da prepisujemo krivicu sebi i svom narodu koji samo želi da budu samo svoji na svome. Da li je problem to što je Srbija izgradila Maticu srpsku u Crnoj Gori? O svakoj reči vodim računa, ali šta god da kažete, jedina Srbija koja svima odgovara je slomljena Srbija i nikada se neće zadovoljiti jakom Srbijom – rekao je predsednik Srbije.

Foto: Printskrin/B92.net

– Nisu Srbi ni iz Banjaluke i iz Pljevalja došli tu, oni tu žive vekovima. Šta god da kažete, jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena Srbija. Nikada se neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka – rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na istorijske falsifikate u antisrpskim izjavama koje stižu iz Crne Gore.

– Zamislite da jedan iz zemlje Beneluksa kaže ovaj ne može da uđe u Vladu jer je Srbin, a mi ne smemo da pitamo za naš narod. Pećinski nacionalizam baštine oni koji bi da menjaju istorijske činjenice. Koji bi sve da falsifikuju i ono za šta su se zalagali. Ja nisam neko ko se nije menjao, samo se magarci ne menjaju, i zato sam strahovito obazriv tokom svake izjave. Znam da je Srbiji najpotrebniji mir i napredak. I to je problem što Srbija ide bolje i brže – dodao je Vučić.

O ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije

– Ja ne mogu da se usaglasim sa ujedinjenjem Kosova i Albanije… Meni se nameće drugo pitanje, izvinite… znate li ko je skočio najviše? Nisu srpski nacionalisti ili ekstremisti, nego oni iz granskog društva. Svi koji se zalažu za Veliku Albaniju, vole Kurtija. Nije ih zabolelo ujedinjenje Prištine i Tirane. Zalažem se za postojeće granice. Dakle, Srbija sa Kosovom i Metohijom, nikako drugačije. Ja se toga držim.

Vučić o izjavi Beriše

Salji Beriša je rekao da je glavni neprijatelj jedinstva Albanije Vučić?

– Salji Beriša stoji iza Baše. Izbori u Albaniji su za neki dan i tamo je razlika 2% čini mi se. Pratim sve ozbiljno. Pitanje je ko će pobediti. Iza Baše, stoji Beriša sa celim teretom iz prošlosti. Naravno za njih, i ponosim se što smo im mi najveća smetnja. Oni neskriveno govore o Velikoj Albaniji. Niko na to ne reaguje. Niko od nas nije rekao da se zalaže za ujedinjenje sa Srpskom, a svi su nam skočili na grbaču.

Foto: Printskrin/B92.net

Priliv stranih investicija

Predsednik je zatim ekskluzivno pokazao papire koji pokazuju da Srbija ima gotovo duplo više nego BiH, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija zajedno priliva stranih investicija.

– Imamo bolju stopu rasta od svih njih, jesmo li mi krivi zbog toga? – upitao je Vučić.

– Mi smo odgovorna zemlja, mi nećemo sukobe u regionu, osim da pitamo za prava svog naroda.

Dijalog Beograda i Prištine

Na pitanje o izjavi Vjose Osmani o navodnoj tužbi protiv Srbije i napadima na Srbe na Kosmetu.

– Nemojte da zaboravite da smo šest mesecii gledali glorifikovanje Vjose Osmani i Aljbina Kurtija. To je toliko besmisleno, glupo, da ja više nemam reči. Sada ćete vi, trudeći se da pronađete kompromis, onda je jasno da to ne želite. Jasno je da želite da zamrznuti konflikt ostane. Za nas je to pitanje strahovitog napretka. Nama to ne treba, ali nećemo dozvoliti pogrom i proterivanje našeg stanovništva. Mnogo toga smo preživeli. To se neće dogoditi – kazao je predsednik Srbije.

Ulaganje u Vojsku Srbije

Predsednik je večeras potvrdio da su u Srbiju stigli Migovi iz Belorusije.

– Naša vojska je 20 do 25 puta snažnija – rekao je Vučić i dodao da ćemo zbog toga biti pod pritiskom. Naši stavovi su dijametralni, tu Brisel ne može mnogo da pomogne. Ali, naša obaveza je da radimo na približavanju, naglasio je Vučić.

– Ja samo mislim da je bolje da nemamo zamrznut konflikt, da ne ostavljamo našoj deci probleme.

O Srebrenici

Na pitanje kako je moguće da ovde postoji bilo ko ko želi da optuži naš narod za genocid predsednik je rekao:

– Stravičan zločin se dogodio u Srebrenici i nemojte da mi zbog nekih drugih stvari zaboravimo da pokažemo pijetet prema žrtvama. Ja moram da kažem da je to jeziv zločin. Oko pravnih terminologija, to moram da naglasim, to je druga stvar. Vidite da je u pitanju politika i etiketiranje jednog dela naroda, ali to je najviše dolazilo iz Beograda. Postoji ta potreba za dodvoravanjem zapadnim ambasadama jer mislite da će vas oni dovesti na vlast – rekao je predsednik i naglasio da on to primećuje čak i u svojoj stranci.

– S druge strane postoji taj autošovinizam jer tako ćeš pokazati internacionalizam i kosmopolitizam. Treća stvar je koristoljublje, a četvrto u “krugu dvojke” to je socijalna prihvatljivost. Ako govorite protiv srpskog naroda, onda ćete biti prihvatljivi. Mi imamo značajan deo Bošnjaka koji živi u našoj zemlji i ja se nadam da će oni razumeti da ih gledamo kao sve ostale stanovnike naše zemlje – rekao je Vučić i naglasio da se u taj deo Srbije najviše ulaže i gradi – rekao je Vučić.

Pohvala rada Fajzera i Kineza

Vučić je napomenuo da u ponedeljak stiže još vakcina i pohvalio rad i isporuku Fajzerovih i kineskih vakcina, on je dodao da stiže još 500.000 kineskih vakcina. Niko ne poštuje ugovore osim Kineza i Fajzera, napominje on.

– Ja sam ponosan na naše timove. Ja ne mogu da se igram da se desi nešto da mi damo vakcine, a da nemamo za revakcinaciju. Imamo ugovor o 15 miliona vakcina, ali niko ne poštuje ugovore sem Kineza i Fajzera. Srbija jeste na evropskom putu i moramo da idemo u Evropu, ali ja nisam budala da ne kažem ono što vidim. Ne verujem da će u Briselu nekom da smeta ako se ovde proizvode vakcine.

– Ja sam primio trovalentnu vakcinu protiv gripa, Torlakovu. Naša odluka je da idemo u proizvodnju četvorovalentne vakcine. Postajete sila kada proizvodite četvorovalentnu vakcinu protiv gripa – kaže Vučić.

– Na Torlaku se proizvodilo nekoliko važnih vakcina sa tehnologijom iz 60-tih, a od 2000-tih ništa, želeli su uništenje Torlaka. Mi smo još 2014. hteli da radimo na tome, a pre dva dana smo imali važan sastanak, i doneli smo veoma važne zaključke. Molim ljude da se vakcinišu protiv gripa da bi odvojili grip od korone. Naša odluka je da idemo u proizvodnju četvorovalentne vakcine za grip, plus da uvećamo prizvodnju vakcine protiv tetanusa, difterije, za to nam je potrebno 20 miliona evra, to smo odmah odvojili za zgrade, plus nam treba 18 miliona evra za mašine za pakovanje i punjenje – napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao da još ne zna gde će primiti revakcinu u Gadžinom Hanu, Babušnicu, Bosilegradu ili u još nekim od mesta na jugu Srbije.

Otvaranje fabrika

Predsednik je doneo u emisiju i spisak fabrika koje će se uskoro otvoriti u Srbiji. Jedna od njih je korejska kompanija u Smederevskoj palanci.

– Uskoro idem u Valjevo da potpišem ugovor.

Predsednik je dodao da će se otovriti fabrike u Kragujevcu, Novom Sadu, Priboju…

– Da mi u Srbiji gradimo i pravimo delove za avione.

– Kakav bre odmor? Od čega odmaramo? Samo pričaju o tome gde ćemo na more. Pa zašto ne odmarate na nekoj planini? Moramo da se vakcinišemo i da rešimo problem korone kako bismo nastavili da radimo – istakao je predsednik Vučić.

Uticaj medija

U toku emisije je prikazan prilog u kom se vidi koliku je ulogu imao CNN u rušenju Donalda Trampa. Voditelj je prokomentarisao da je slična situacija i u Srbiji.

– Ovde rade gore. Doduše, tamo su to radili intenzivnije, ovde s vremena na vreme imaju vremensku prognozu – našalio se Vučić i dodao kako je čudno to što u vremensku prognozu nisu stavili njega i njegovu familiju.

Postrojenja za preradu vode

Predsednik je pokazao mapu gde se i sa kim rade postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže ukupne dužine više od 6.000 kilometara.

– To će biti jedna potpuno nova Srbija. To je deo projekta Srbija 2025.

O ekološkim protestima

– Ja neću da se dodvoravam nikome. Tražite od nas da smanjujemo korišćenje uglja u proizvodnji električne energije. Nema uglja, nema struje – rekao je Vučić i dodao da ne želi sebi da dozvoli da kupujemo struju.

– Da ukidamo Kolubaru, da ukidamo Kostolac, ne pada mi na pamet! Onda da dobijete 10 ili 15 hiljada ljudi bez posla, ona u EPS-u 30.000, ne pada mi na pamet.

Predsednik je dodao i da mi kao država moramo da se bavimo ali ne da nam to bude nova ideologija fatalizma.

– Dajte da čuvamo naše reke, planine, ravnice, da smanjujemo ugao uglja i čvrstog goriva u domaćinstvima, ali da vodimo računa o našoj državi. To treba da bude agenda, ali ne agenda političkog fatalizma!

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike