Vladika Teodosije upozorava na bezbednosne pretnje: Crkvi i vernicima na KiM potrebna dodatna zaštita

19.04.2021

14:35 >> 15:48

0

Autor: I.K.

Poslednjih godina, ističe, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanje kosovskih zakona

Vladika Teodosije upozorava na bezbednosne pretnje: Crkvi i vernicima na KiM potrebna dodatna zaštita
Youtube printscreen

Bratstvo manastira Visoki Dečani i Eparhija kosovsko-metohijska ne osećaju se sigurno i zaštićeno i nemaju poverenje u kosovske institucije, poručio je vladika Teodosije, koji je pozvao da se u nastavku procesa dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i vernog srpskog naroda na KiM.

U opširnom saopštenju dostavljenom medijima, vladika ističe brojne bezbednosne pretnje sa kojima se manastir Visoki Dečani suočava.

pročitajte još

Poslednjih godina, ističe, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanje kosovskih zakona.

-Zbog svega toga, bratstvo manastira Visoki Dečani, ni eparhija ne osećaju se sigurno i zaštićeno, poručio je vladika Teodosije.

Uz podsećanje na sve nevolje i probleme sa kojima se suočavaju zbog, kako navodi, svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja hramova, grobalja, sprečavanja povratka proteranog naroda i onemogućavanja pristupa vernika nekim od verskih objekata, vladika ističe da u postojećim okolnostima ne mogu da imaju poverenje u kosovske institucije i njihovu, kako kaže, tobožnju zaštitu”.

pročitajte još

On je apelovao na intenzivniju međunarodnu zaštitu srpskih svetinja i prava, jer je, kako ističe, međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant njihovog opstanka.

-Podržavajući svesrdno princip da se svi problemi moraju rešavati mirno i civilizovano, smatramo da je zbog svega navedenog neophodno da se u procesu dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i našeg vernog naroda, kao važan preduslov za rešavanje postojećih pitanja na Kosovu i Metohiji, naveo je, između ostalog, vladika.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi