Predsednik prisustvovao potpisivanju važnog dokumenta: Iz Evropske unije stiže 86 miliona evra bespovratne pomoći

23.04.2021

11:53 >> 12:30

0

Autor: M. I.

Beskrajno hvala Evropskoj uniji, ali i građanima koji su mogli da potroše novac na bilo šta drugo u svojim zemljama, kazao je Vučić

Predsednik prisustvovao potpisivanju važnog dokumenta: Iz Evropske unije stiže 86 miliona evra bespovratne pomoći
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji na velikoj podršci koju pruža Srbiji, dodajući da očekuje međuvladinu konferenciju u junu, na kojoj bi moglo da dođe do otvaranja prvog pregovaračkog klastera.

– Danas smo dobili 86 miliona evra bespovatne pomoći EU i beskrajno hvala ljudima u Brisleu, EK, ali i građanima EU koji su izdvojili značajna finansijska sredstva za Srbiju. Mogli su to da potroše u svojoj zemlji, ali , hvala što su to dali Srbiji – poručio je Vučić.

Printscreen/Instagram, buducnostsrbijeav

Kako je pojasnio, reč je o sredstvima koji se namenski troše za dogovorene planove i programe, koji su uglavnom strukturalnog tipa – od razvoja i napretka obrazovanja, preduzetništva, inovacionih mogućnosti do napretka u oblasti vladavine prava, energetike, Zelene agende, zaštite životne sredine, koje, kaže, postaje jedno od najvažnijih stavki u uspešnim društvima, do izgradnje prečistača otpadnih voda.

U tom smislu, dodao je da je pred nama mnogo posla, piše Tanjug.

Predsednik je rekao da po pitanju vladavine prava, nije zadovoljan uloženim naporima u toj oblasti, ali je istakao da se u poslednjih 25 dana stvari menjaju i da se sa mnogo više napora i odgovorinosti pristupa rešenju problema u toj oblasti.

Tanjug/Zoran Žestić

– Verujem da ćemo moći da doprinesemo stvaranju mnogo boljih uslova i rezultata u budućnosti i da ćemo imati mnogo više da pokažemo od konkretnih rezultata, ali da ćemo u budućnosti moći mnogo toga da promenimo, ne samo zbog evropskih zahteva i EU, već zato što je to od nas od značaja – rekao je Vučić.

Ta tema je, kaže, iako nije jedina, važna da bi se Srbija pripremila za otvaranje klastera, a da li će i kada biti otvoreni odlučiće zemlje članice EU.

Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rekao, da bismo se pripremili za otvaranje klastera moraćemo brže da krenemo u reforme akcizne politike, u sektoru energetike, a kada to budemo završili, bićemo pripremljeni za otvaranje tih klastera.

– Moguće da u junu bude održana međuvladina konferencija, moguće da imamo dobre vesti, moguće da ih ne bude, ali naše je da radimo sve što možemo, kako bismo zemlju u normativnom i suštinskom smislu približavali vrednostima EU – rekao je Vučić.

On je ponovio da je EU najveći donator i investitor u Srbiji, kao i mesto sa kojim imamo najizraženije ekonomske, trgovniske odnose.

Ukazao je da je Srbija, kada je reč o vakcinaciji, prihvatila da od EU drugi na Zapadnom Balkanu dobiju mnogo više vakcina.

– Hvala EU na toj brizi i pažnji. Gldaćemo da ozbiljnošću odgovorimo na poklone i pažnju koju poklanja EU Srbiji – kazao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike