Vučić se obratio građanima Srbije iz Brisela: Ulaganje u našu zemlju doprineće rastu životnog standarda!

26.04.2021

16:55 >> 19:13

0

Autor: J.B.O.

Vučić je prethodno razgovarao sa najvišim zvaničnicima EU i najavio epohalne vesti za Srbiju.

Vučić se obratio građanima Srbije iz Brisela: Ulaganje u našu zemlju doprineće rastu životnog standarda!
Copyright Printscreen/RTV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče dvodnevnu posetu Briselu, gde ima odvojene susrete sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, sa kojima razgovara o budućnosti naše zemlje i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić se građanima Srbije obraća iz Brisela.

– Važno je da vidimo kakav će zahtev da bude Albanaca, mi nemamo nikakve zahteve. Verujem da ćemo moći da razgovaramo o dugotrajnom miru na Balkanu. Verujem da će taj naš trud biti nagrađen od Evropske komisije, već krajem juna meseca. Verujem da Srbija može da otvori više poglavlja u jednom potezu. Za to je potrebno da bude jedan posvećen rad sa naše strane. Posebna tema je bila naše prihvatanje – rekao je Vučić.

– Daćemo sve od sebe da povećamo procenat saglasnosti sa Evropskom Unijom. Mi imamo problema sa teritorijalnim integritetom i ne želimo da ugrozimo naše interese. Nisam se nadao da ćemo pregovarati oko infrastrukturnih projekata. Dugo smo razgovarali, a ti projekti drastično menjaju našu državu – kaže predsednik.

Kada je reč o ekonomiji, predsednik Republike Srbije je napomenuo da “smo u poslednjih 10-ak godina uspeli da uvećamo trgovinsku razmenu sa EU 2 i po puta”. Kako kaže, iznosila je 10 milijardi evra 2009, a danas vredi 25 milijardi evra.

– Zajedno sa EU izgradićemo brzu prugu od Beograda do Niša. Ali, takođe i od Niša do Preševa, odnosno do granice sa Severnom Makedonijom, što verujem da će zaista biti game changer – istakao je Vučić.

Printscreen/RTV Pink

Kako kaže, “ovo nije samo infrastrukturni projekat, već nešto što pripada “Zelenoj agendi”, to je mnogo više od same pruge”.

– Ulaganje u našu zemlju doprineće rastu životnog standarda! – dodao je Vučić.

Takođe, deonica Beograd-Skoplje, biće nam potrebno nešto više od 3 sata, oko 3 časa i 30 minuta do Skoplja iz srpske prestonice.

Dan mi je užasno naporan, jedva stojim na nogama, ali sam bio toliko uzbuđen danas, samo sam brojao kilometre. Auto-put će da nam podigne Prokuplje i Kuršumliju, a kada imate auto-put onda će više ljudi da posećuje i banje. A da ne pričam šta sve sa ovom prugom dobijate. Beč – Beograd će biti oko 5 sati, od Jagodine do Beča 6 sati, a Niš – Beč sedam časova. Zamislite to – rekao je Vučić.

– Vidim da me već zezaju na društvenim mrežama da sam danas bio, što bi klinci rekli, superhepi.

Printscreen/RTV Pink

Glavna tema je ipak bio dijalog Beograda i Prištine.

– Ne očeujte previše od jednog sastanka, ali je važno da oni postoje. Niko ne očekuje da bude lako i lepo, ali moramo da razgovaramo. To je jedino rešenje, ako neko misli da u pregovorima nije rešenje ja se sa tim nikada neću saglasiti. Kada vodite državu morate da sagledavate njene interese. Zamislite da uvodimo svaki dan sankcije Rusiji, pa kako bismo mogli da im se obratimo za pomoć – istakao je predsednik.

Pomoć EU našoj zemlji

Hvala ljudima iz EU, ovo je velika šansa za nas i velika nada.

Printscreen/RTV Pink

– Beskrajno im hvala, dobićemo 700 miliona, ali to nije novac na gomili, već na nivou od pet godina.

Vučić je prethodno razgovarao sa najvišim zvaničnicima EU i najavio epohalne vesti za Srbiju.

Pročitajte još:

– Naš zahtev je da bude ispunjeno sve što je potpisano – kaže predsednik Srbije.

Najavio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine za 11. maj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike