Lazanski pratio paradu u Moskvi: Ambasador impresioniran ruskim pilotima, vozilima i strojem

09.05.2021

20:46 >> 20:32

0

Autor: M. I.

Srpski ambasador je vojnu paradu na Crvenom trgu pratio sa tribina

Lazanski pratio paradu u Moskvi: Ambasador impresioniran ruskim pilotima, vozilima i strojem
Miroslav Lazanski, Printscreen/Youtube, Novo jutro

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski rekao je danas da je impresioniran ruskim pilotima, koji su pokazali „savršenstvo u letenju“, jer su tokom parade povodom obeležavanja Dana pobede u Moskvi zbog kiše i niske oblačnosti leteli na krajnjoj granici donje oblačnosti i vrlo rizično nisko.

Posebno je izdvojio nalet lovca pete generacije Su-57 (Suhoj), koga čak i američki eksperti smatraju jednim od najimpresivnijih ruskih aviona u poslednje četiri decenije, opisujući ga kao „kombinaciju nevidljivosti, brzine, savremenog naoružanja i tehnologija“.

– Ono što je meni posebno bilo zanimljivo u naletu aviona pete generacije Su-57 je zvuk njegovog motora – on je poseban i razlikuje se od zvuka motora drugih mlaznih aviona. Da li je reč o izduvniku-mlaznici sa vektorisanim potiskom teško mi je da zaključim, ali je zvuk zaista specifičan i zastrašujuć – istakao je Lazanski za Sputnjik.

Od kopnene tehnike koja je prošla Crvenim trgom, dodaje, vrlo su impresivni tenkovi T-14 „Armata“, ali i T-90, zatim teško borbeno vozilo pešadije „Kurganjec“, kao i borbeno vozilo „Bumerang“.

pročitajte još:

Lazanski naglašava da je Rusija pokazala i jedan sasvim nov pristup vizuelnom izgledu vojske, što nije bila karakteristika sovjetskih vremena.

– Besprekorni stroj vojnika, kadeta, njihove zastave – sve to pokazuje jedan kolorit vojne uniforme današnje ruske armije, što u sovjetsko vreme nije postojalo. To pokazuje da ruski vojni modni kreatori shvataju značaj privlačnosti uniforme za mlade ljude – ocenjuje Lazanski i ističe da se istovremeno današnja ruska armija se nije odrekla obeležja slavne Crvene armije i sovjetske armije.

– Taj deo istorije je prisutan ne samo po zastavama i po nazivima jedinica, vojnih škola i akademija, nego i po paradnom i marševskom koraku vojnika. Tako da je to za mene parada u Moskvi uvek bila i jeste poseban događaj – dodao je Lazanski.

Naglašava da je i dizajn ruskog oružja drugačiji u odnosu na period od pre tri-četiri decenije i da konstruktori vode računa o tome da oružje ne bude samo efikasno i pouzdano, već i da ima i lep dizajn.

Na pitanje šta bi od prikazanog ruskog naoružanja eventualno bilo interesantno Srbiji radi jačanja odbrambenih sposobnosti, Lazanski kaže da su to protivvazdušni sistemi i helikopteri.

– Nama su interesantni helikopteri Mi-35, koje smo već kupili. Mislim da bi nam bio interesantan i PVO sistem ”Buk-M3”, kao i sistem ”Tor”, mada je dosta skup. ”Tor” bi u kombinaciji sa ”Pancirom” potpuno pokrio kratki domet za borbu protiv modernih dronova i niskoletećih aviona, helikoptera i krstarećih raketa. Naravno, ima tu mnogo stvari koje bih ja poželeo da imamo u Srbiji, ali jedno su želje, a drugo su mogućnosti – kaže Lazanski.

Srpski ambasador je vojnu paradu na Crvenom trgu pratio sa tribina, u društvu sina Aleksandra, koji je specijalno zbog Dana pobede nad fašizmom doputovao u Moskvu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti