Predsednik Srbije uložio amandman na zaključak Samita Brdo-Brioni o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana

14.05.2021

21:51

0

Očekuje se da će lideri usvojiti zajedničku deklaraciju kojom šalju snažnu poruku o važnosti procesa proširenja

Predsednik Srbije uložio amandman na zaključak Samita Brdo-Brioni o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana
Copyright TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Slovenački predsednik Borut Pahor će u ponedeljak biti domaćin samita Procesa Brdo-Brioni na Brdu kod Kranja, na kojem će učestvovati njegove kolege iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Sastanak, kojim se obeležava 10. godišnjica inicijative, trebalo bi da potvrdi posvećenost proširenju EU, prenosi slovenačka agencija STA.

Očekuje se da će lideri usvojiti zajedničku deklaraciju kojom šalju snažnu poruku o važnosti procesa proširenja, koji mora biti brži i ne sme se fokusirati samo na pojedine zemlje, već na čitav region Zapadnog Balkana.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Prema rečima Pahora, Proces Brdo-Brioni je najvažnija politička inicijativa na području Zapadnog Balkana, koja je dovela do Berlinskog procesa.

-Smatram da je došlo do određenog zastoja u opredeljenju za proširenje Evropske unije, kako na strani EU, tako i na strani Zapadnog Balkana, izjavio je Pahor tokom prošlonedeljne posete Podgorici.

pročitajte još

Uoči samita, slovenački predsednik je održao niz odvojenih sastanaka sa predsednicima svih zemalja koje su uključene u inicijativu.

-Moj zadatak je da, zajedno sa liderima inicijative Brdo-Brioni, pronađem sveže ideje o tome kako da zajedno ustanovimo novu strategiju za brže proširenje EU na sve zemlje Zapadnog Balkana, kako te zemlje ne bi razmišljale o opasnijim alternativama već imale poverenje da će uskoro uslediti članstvo u EU, rekao je Pahor.

Izrazio je nadu da će samit u Sloveniji rezultirati velikom podrškom sprovođenju strategije, stabilnosti, pomirenju i evropskim perspektivama.

-To je jedino što može da osigura mir, sigurnost i dobrobit u ovom delu Evrope. Sa članstvom u EU, granice između zemalja postaju manje važne i nema potrebe da ih menjamo. Iz istorijskog iskustva znamo da se granice nikada ne menjaju bez žrtava, rekao je slovenački predsednik tokom posete Tirani.

Uveren je da su lideri procesa Brdo-Brioni sposobni da primene sopstveno iskustvo i konsenzus kako bi pronašli novi zamajac i preispitali proces proširenja EU.

-Ovo nije samo od geopolitičkog značaja već je od nezamenljivog značaja za mir, stabilnost i bezbednost regiona i čitave Evrope, izjavio je Pahor.

pročitajte još

Vučić uložio amandman na zaključak: Srbija samo za granice utvrđene odlukama UN

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je večeras da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN, i naveo da je u tom smislu uneo jedan amandman u predlog zaključaka Samita “Brdo-Brioni” – da je Srbija protiv promene granica, u skladu sa poveljom UN i odlukama organa UN.

-Poslali su mi predlog zaključaka Samita u kojima stoji da treba svi zajedno da se protivimo promeni granica. Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sada pakao za njih, rekao je Vučić za TV Prvu.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Podsetio je da će na Samitu u ponedeljak učestvovati i Vjosa Osmani, Zoran Milanović, Milo Ðukanović, Šefik Džaferović… te da su se svi oni saglasili sa tim predlogom, a zatim poslali i njemu da se saglasi.

-Ja sam dodao umetnutu rečenicu i rekao – može, ali da je u skladu sa poveljom UN i odlukama bilo kog organa UN. A to neće biti prihvaćeno, jer bi podrazumevalo Kosovo u sastavu Srbije, rekao je Vučić.

Dodao je da nema nikakvog razloga da brine, jer mu je savest mirna, a da na Samitu mogu da usvoje šta god hoće, ali bez Srbije.

-Sumnjam da će hteti nešto da usvajaju bez Srbije. To što su planirali da usvoje nema ništa od tog posla, rekao je Vučić.

pročitajte još

-Možete nekog da prevarite jednom, drugi put, ali ako prevatite treći, onda vi niste prevarant, onda je taj budala. Da nas varate tri puta na iste trikove – ne ide, rekao je Vučić.

Predsednik je i danas, nakon sastanka sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji je i boravio u Beogradu povodom predstojećeg Samita, govorio o tome da Srbija podržava princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.

Govoio sam danas, ono što govorim uvek, rekao je Vučić i dodao da je izdržao sve pritiske i u Vašingtonu, “u sobičcima, kuloarima”, kada je traženo od Srbije da prihvati obostrano priznanje.

-Rekao sam da neću, po cenu glave, rekao je Vučić.

Vučić je upitao kada su zapadne sile počele da primenjuju taj princip o nepromenjivosti granica `90. ili `91. ili 2021, pošto se, kako je naveo, tada menjali granice države Srbije.

-Napali su Srbe na KiM 2004. godine, očekujući da se ponovi Oluja. Onda su 2008. doneli odluku suprotno svim odlukama UN. Promenili granice suverene zemlje. A, kad ste se setili da poštujete princip nepormenjivosti granica”, rekao je Vučić.

Inicijativa Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, koju je Pahor pokrenuo 2010. godine dok je još uvek bio premijer, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže EU.

Iz Pahorove kancelarije je saopšteno da će ovaj samit biti prilika za “afirmaciju i jačanje posvećenosti nastavku procesa proširenja Evropske unije” i omogući će liderima da “razmenjuju mišljenja o drugim aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi”.

Lideri svih zemalja učesnica potvrdili su prisustvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike