Premijerka Brnabić u Sarajevu: Položen kamen temeljac za HE "Buk Bijela"!

17.05.2021

08:52 >> 13:40

0

Autor: J.B.O.

Dve delegacije predvode premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković

Premijerka Brnabić u Sarajevu: Položen kamen temeljac za HE "Buk Bijela"!
Copyright TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske počela je danas nešto posle 10 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dve delegacije predvode premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, a u delegacije iz Beograda su gotovo svi ministri.

Tu su ministri Siniša Mali, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Branislav Nedimović, Branko Ružić, Gordana Čomić, Jadranka Josimović, Irena Vujović, Maja Gojković, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić, Anđelka Atanasković, Maja Popović, Marija Obradović, Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Novica Tončev.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je posle sednice da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno Buk Bijela, autoputa Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodrome Trebinje.

O Buk Bijela

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je Srbija u projektu izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” nastupila kao strani investitor i sve uradila kako bi investicija bila pravno zaštićena.Na pitanje novinara zašto se o projektu hidroelektrana nije razgovaralo sa centralnim vlastima BiH u Sarajevu, Brnabić je rekla da je Srbija u celom projektu nastupila kao strani investitor i uradila analizu svih dokumenata, kako bi investicija bila pravno zaštićena.

-Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala 2022.godine. Kroz te projekte Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra- rekla je Brnabić na konfenciji za novinare.

U tih 500 miliona evra uključena je i posebna podrška Srbije za četiri opštine – Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

-Ako uključimo i ostale dve hirdoelektrane Foča i Paunci, u okviru većeg projekta HE Gornja Drina, onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina- objasnila je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Od 2014.godine do danas vrednost donacija je preko 82 miliona evra, a kaže da će se sa time nastaviti.

-Sve skupa je preko milijardu evra u kojoj Srbija donira u manjoj meri, odnosno investira u projekte u RS- kazala je Brnabić.

Premijer RS Radovan Višković  je  potvrdio da su prethodnih 10 godina saradnje vlada Srbije i Republike Srpske doveli su do značajnih infrastrukturnih projekata čija će vrednost u narednom periodu biti veća od 1,6 milijadi maraka.

-Danas ćemo da položimo kamen temeljac za tri hidroelektrane, Buk- Bjela, Foča i Paunci čija vrednost je preko 1,1 milijadre maraka. Danas smo razgovarali da vrlo brzo krenemo u izgradnju autoputa Sremska Rača – Bjeljina, što Srbija pomaže sa 100 milion evra- najavio je Višković.

Dodao je da će i projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, što je investicija od takođe 100 miliona evra, biti veoma važan za Hercegovinu.

-Koliki je zanačaj projekta koji treba Hercegovinu da približi Banjaluci i Beogradu govori to što on treba da omogući u nanrednim godinama da Hercegovina ima puno brži razvoj-rekao je premijer RS.

Položen kamen temeljac za HE “Buk Bijela”

Premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, u pratnji više ministara, stigli su na lokalitet Buk Bijela kod Foče, gde će položiti kamen temeljac za gradnju prve od tri planirane hidroelektrane Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Brnabić je izjavila da je gradnja Hiroelektrane “Buk Bijela” novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i u odnosima celog regiona.

– Ovim će Srpska i Srbija pokazati kako se radi u interesu budućih generacija. Ovo nam daje energiju i hrabrost da razmišljamo i o mnogo većim projektima – poručila je Brnabićeva pre polaganja kamena temeljca za gradnju prve od tri hidroelektrane koja će biti izgrađena u sklopu Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

Položen je kamen temeljac za HE “Buk Bijela”.

Izgradnju Hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini zajedno će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske sa oko 220 miliona evra.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine na području opštine Foča planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Pročitajte još:

Izgradnjom HE “Buk Bijela”, koja bi trebalo da traje pet godina, biće otvoreno novo poglavlje u izgradnji velikih energetskih objekata, jer će se nakon ove graditi još dve hidroelektrane na gornjem toku Drine – “Foča” i “Paunci”, kao i u Hercegovini HE “Dabar”, te vetro i solarne elektrane.

Prema ranijim najavama gradiće se tri hidroelektrane na Drini, što je projekat vredan 520 miliona evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike