Završen samit Procesa Brdo-Brioni, Vučić se obratio građanima Srbije: Nismo se složili oko nepromenljivih granica unutar regiona!

17.05.2021

12:14 >> 17:45

0

Autor: J.B.O.

Razgovarano je, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu

Završen samit Procesa Brdo-Brioni, Vučić se obratio građanima Srbije: Nismo se složili oko nepromenljivih granica unutar regiona!
Copyright Profimedia

Samit Procesa Brdo-Brioni održao se danas na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Sastanku koji se odvio iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik DŽaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni bio je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu je razgovarano, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

14.23 – Ako Srbija i ispuni sve što se od nje očekuje, neće postati članica EU.

– Naš je posao da budemo na evropskom putu i verujem da ćemo pronaći novu energiju. Zadovoljan sam današnjim razgovorima, a za nas je važno da se porudimo da imamo što veći rast i da brže sustižemo razvijenije od nas. Za sve što nije do nas, šta da radimo, ne možemo da se ubijemo – rekao je predsednik.

14.22 – Predsdnik Vučić ističe da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne treba da joj podilazimo, niti oni nama. Veruje da će sa vremenom odnosi biti sve bolji.

– Nemam primedbu ni na Milanovićevo današnje predsedavanje – kaže Vučić.

14.20 – O nastavku dijaloga sa Prištinom

– Dijalog sa Prištinom bi trebalo da se nastavi, ali neko mora da razume da što se dijaloga tiče mora da postoji volja da se postigne kompromis. Ako dođete i kažete da mora da bude “kako ja kažem i nikako drugačije – onda to obično bude nikako. Nadam se da će neko da razume da mora da razgovara, a ne da naređuje jer naredbe odavno ne prolaze – istakao je predsednik.

14.16 – Da li je bilo napada?

– Meni nije bilo burno ja sam uživao. Džaferović je govorio da nismo granicu potpisali pa sam mu objasnio da smo jedno dogovorili, a oni su promenili svoje želje kada su došli u Beograd. Džaferović uvek pravi tu vrstu paralelizma i jednako su mu krivi Srbi i Hrvatska. Napravio je šest ili sedam tačaka za šta mu je Srbija kriva, a šta Hrvatska – kazao je predsednik.

Dodao je da je svako iznosio svoje stavove jer je otvoren dijalog, gde se iznose različite ideje

14.10 – Vučić se obratio medijima i građanima Srbije.

– Što se Srbije tiče mi smo prihvatili predložene zaključke. Ono što je ste najvažnije i oko čega postoji koncenzus je da se ceo region nalazi na evropskom putu. Mi smo podržali namere i za otvaranjem datuma za pregovore…  Bilo je reči oko brisanja granica zbog protoka roba i usluga, oko toga smo se dogovorili, svi osim Prištine. Oko nepromenljivih granica država nismo mogli da se složimo – objasnio je predsednik Srbije.

– Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno od ključnih pitanja je pitanje promena granica. UN je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo, a ostatkom teksta smo zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već – dodao je predsednik Vučić.

– Nismo se usaglasili oko pitanja promene granica. Srbija jeste za princip nepromenljivosti granica, ali neki od njih su se setili 2021. da granice ne treba da se menjaju. Srbija traži da taj princip važi oduvek u skladu sa poveljama UN. Dakle, ne možete granice menjati onda ni 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Ne možete granice tumačiti kako se vama sviđa ili kako jedan deo hoće. Mi se zalažemo za principijalno poštovanje svih principa UN – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je ok 11 časova u kongresni centar. Predsednika Vučića dočekali su domaćin slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Predsednik Srbije se, prilikom dolaska, vidljivo srdačnije pozdravio sa Pahorom, nego što je to učinio sa Milanovićem, sa kojim se, po utisku izveštača Tanjuga, pozdravio zvaničnije.

Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka koji bi danas trebalo da budu usvojeni, a moguće i deklaracija o nepromenjiosti granica na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, u tim zaključcima se navodi da se svi učesnici protive promeni granica, a kako je naveo predsednik Srbije, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada „pakao za njih“.

– Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija – rekao je Vučić u petak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike