Nova provokacija: Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih lokaliteta

20.05.2021

11:10 >> 12:28

0

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i izbliza vidi u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani

Nova provokacija: Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih lokaliteta
Copyright Profimedia

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju “Evropa nostra” da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

Oni su u pismu izvršnom predsedniku “Evropa nostra” Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa, tvrdeći da je ona “nepravedna i doneta pod političkim uticajem”.

-Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije ‘Evropa nostra’, navodi se u pismu, a prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

pročitajte još

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i “izbliza vidi” u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.

Oni tvrde da je “Evropa nostra”, donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, “zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama”.

-Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i ostalima, poručuje se u pismu.

Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.

Evropa nostra: Odgovor o Visokim Dečanima kad dobijemo pismo

Iz organizacije “Evropa nostra” saopštili su da će na pismo koje su toj organizaciji uputili kosovski ministri tražeći da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi odgovoriti onda kada ga budu dobili.

U odgovoru na pitanje RTS-a da prokomentarišu pismo ministara kosovske vlade Donike Gervale i Hajrule Čekua, koje su oni poslali izvršnom predsedniku Evropa nostre, iz te organizacije su naveli da su o sadržini pisma obavešteni samo iz medija.

-Kao što je već naznačeno predsednici Osmani i premijeru Kurtiju u dva pisma koja su im upućena 6. aprila 2021. godine, odnosno 19. aprila 2021. godine, delegacija sastavljena od stručnjaka iz ”Evropa nostre” i našeg evropskog partnera, Instituta investicione banke, planira da poseti Kosovo čim epidemiološka situacija to omogući, navodi se u dopisu organizacije.

Dodaje se da su u pismu od 19. aprila već tražili sastanak sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem ili sa njihovim predstavnicima i da još čekaju njihov odgovor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike