Vlada Srbije razmatra smenu ambasadora Zurovca

20.05.2021

09:33

0

Ministar kaže da je njegov potez da ambasador bude pozvan na konsultacije, a da o smeni odlučuje vlada

Vlada Srbije razmatra smenu ambasadora Zurovca
Copyright TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ CEDOMIR PETARIC

Vada Srbije uskoro će razmatrati odluku o smeni ambasadora Nikole Zurovca koji je hitno iz Varšave pozvan na konsultacije zbog peticije u vezi s kojom se nije konsultovao sa Ministarstvom, najavio je šef diplomatije Nikola Selaković.

-Trebalo je da budem u Poljskoj, dogovarali smo ozbiljnu posetu, ali dan uoči toga zvaničnici su počeli da otkazuju sastanke kad smo saznali da je glavni razlog naš ambasador, rekao je Selaković i naglasio da se svugde u svetu to što učini ambasador smatra kao čin iza kojeg stoji država.

Ministar kaže da je njegov potez da ambasador bude pozvan na konsultacije, a da o smeni odlučuje vlada.

On je naglasio da odluka koju je doneo nema veze sa sadržajem peticije i bila bi u svakom slučaju ista, jer se, kaže, ambasador nije konsultovao, “a u diplomatiji svaka reč obavezuje”.

TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ CEDOMIR PETARIC

Dodao je da je ambasador trebalo između ostalog i da zna kakav je stav naroda Poljske o LGBT pitanjima.

Poseta Varšavi, kako je naveo, nije otkazana već je odložena i već je od poljskih kolega dobio nove datume.

-Poljska je za nas izuzetno važna, rekao je Selaković za Kurir TV i dodao da je to zemlja čija je ekonomija na šestom mestu u Evropi, čiji je glas bitan za Srbiju i u Unesku i kada brani svetinje na KiM…

Selaković je izvinjenje zbog bombardovanja češkog predsednika Miloša Zemana ocenio kao hrabar potez “na koji nijedan pripadnik srpskog roda nije mogao da ostane ravnodušan”. “Izvinjenje ima više dimenzija, doživeli smo to kao jednu vrstu zakasnele pravde i to je učinio predsednik Češke koji je u vreme agresije bio predsednik vlade. To je priznanje i našoj današnjoh politici, ogromno priznanje Vučiću. Sa druge strane, Zeman je ukazao na tradicionalno prijateljstvo dva naroda”, rekao je Selaković. Dodao je da je to i emotivan trenutak, istorijski dan i pokazatelj koliko je danas Srbija jaka, ali i da Zeman nije samo jak na rečima već i na delu.

pročitajte još

Selaković je ocenio da je samit Brdo-Brioni pokazao da se Priština prvi put kao krivac i remetilački faktor može identifikovati.

-Pokušavali su da nas prikažu kao remetilački faktor oni koji su menjali naše granice, koji su na nas gledali kao na volove, a na sebe kao na bogove, rekao je Selaković citirajući latinsku poslovicu.

Ministar je rekao i da ne želi da komentariše ideje iz Prištine da se dokumentuju zločini koje su Srbi počinili i naglasio da oni time pokazuju koliko im nije stalo do dijaloga.

Na pitanje o zahtevima opštinskih odbora SNS za smenu Nebojše Stefanovića, Selaković je rekao da su odbori u saopštenju naveli šta misle, da je on učestvovao u radu odbora na Vračaru i da očekuju sednicu Glavnog odbora.

-Sve ostalo će raspravljati naši stranački organi, rekao je ministar.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike