Radikalne odluke ili kompromis: Na GO SNS-a Šapić dobija funkciju, Stefanoviću sledi smena?

01.07.2021

18:01 >> 17:03

0

Da li će biti uslišen zahtev lokalnih odbora da Stefanović nakon afere prisluškivanje, bude smenjen i sa partijskih, ali i sa državnih funkcija?

Radikalne odluke ili kompromis: Na GO SNS-a Šapić dobija funkciju, Stefanoviću sledi smena?
Copyright Miloš Tešić/ATAImages

Glavni odbor Srpske napredne stranke, u subotu 29. maja, mogao bi da donese velike promene.

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je da će na sednici prva tema biti ujedinjenje sa SPAS-om Aleksandra Šapića, zatim da će se razgovarati o planovima i programima, ali da će biti reči i o problemima u stranci.

Najverovatnije je da bi lider SPAS-a Aleksandar Šapić, nakon ujedinjenja sa SNS-om mogao da dobije potpredsedničko mesto u stranci. Pominje se da bi dobio i posebno zaduženje za Beograd. Očekuje se da, pored Šapića, još nekoliko funkcionera SPAS-a dobiju visoke funkcije u SNS-u.

Tanjug/Jadranka Ilić

Takođe, očekuje se da SNS raspravlja i o ostanku aktuelnog ministra odbrane, člana Predsedništva i predsednika Gradskog odbora za Beograd Nebojše Stefanovića, na stranačkim pozicijama.

pročitajte još

Da li će biti uslišen zahtev lokalnih odbora da Stefanović nakon afere prisluškivanje, bude smenjen i sa partijskih, ali i sa državnih funkcija, tačnije sa mesta ministra?

-Mogući su različiti scenariji, ali treba biti pošten i reći da odluka o Stefanoviću neće zavisiti samo od odbora, već i od predsednika stranke Aleksandra Vučića i tu ne možemo da imamo uvid u detalje. Bilo bi iznenađenje da se ne desi ništa, ali sam sklon da verujem, da ishod GO neće biti radikalno rešenje, već će se ići na varijantu da snosi određenu političku odgovornost. Realnije mi je da ostane bez važne funkcije u stranci, ali mi je manje realno da bude smenjen sa mesta ministra ili čak iščlanjen iz partije. Barem do sledećih izbora, kaže za 24sedam Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Smena sa pozicije ministra bi bila radikalan potez, smatra Klačar. Budući da će biti jedna od glavnih tema sednice, da li je moguće da se Stefanović ne pojavi u subotu?

-Bilo bi iznenađenje da se ne pojavi. Događaji u proteklih nekoliko dana ostavljaju utisak da sve strane pokušavaju da spuste loptu, da taj proces uvedu u mirnije vode i zato verujem da će biti prisutan. Ne očekujem nikakav politički zemljotres, pa čak niti burnu atmosferu. Očekujem kompromis, da se izađe u susret zahtevima lokalnih odbora, ali i da se sačuva dugoročna stabilnost SNS-a. Ta stabilnost mora da bude povezana sa time da se interni problemi ne iznose u javnost, ocenjuje Klačar za 24sedam.

pročitajte još

Stranka može da upadne u krizu ukoliko unutrašnje probleme prenosi u javnost, kada počne da se bavi sobom, a ne biračima…

-Ako se ne bi desio kompromis, onda bi to značilo da su ispunjene želje odbora, a to bi bilo suviše radikalno rešenje. Dakle, očekujem kompromis da snosi političku odgovornost, ali i da se štiti šira slika…, zaključuje Klačar.

Kada je reč o Aleksandru Šapiću, on će svakako biti glavna tema, postaće visoki funkcioner SNS i dobiće recimo, potpredsedničko mesto. Budući da dolazi sa mesta prvog čoveka opštine Novi Beograd, sve više se spekuliše da će Šapić biti i kandidat za gradonačelnika. Klačar, međutim, misli da bi njegova promocija kao potencijalnog budućeg gradonačelnika Beograda bila preuranjena.

-Za takvu odluku sada je suviše rano i to bi bila osetljiva tema i za samo članstvo SNS-a. To nije i jedini razlog. Mislim da će SNS da donese odluku o kandidatu za gradonačelnika tek posle analiza, da će biti kampanja zasnovana na čitavom timu ljudi u kojem će verovatno biti i Aleksandar Šapić…, zaključuje Klačar za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike