Iz diplomatskih izvora za 24sedam potvrđeno da Španija ne otvara kancelariju u Prištini

01.06.2021

22:22 >> 13:58

0

Autor: A. B.-I.K.

Ovo je konkretno demantovanje vesti proalbanskih medija

Iz diplomatskih izvora za 24sedam potvrđeno da Španija ne otvara kancelariju u Prištini
Profimedia

Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to objavili albanski mediji, potvrđeno je iz diplomatskih izvora za 24sedam.

Prištinski portal Demokracia.com objavio je prethodno da će Španija uskoro otvoriti kancelariju za vezu u Prištini.

Stav Madrida o nepriznavanju samoproklamovane nezavisnosti Kosova je nepromenjen, saznaje 24sedam.

– Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine – saznajemo u Ministarstvu spoljnih poslova Španije.

U tom kontekstu, Madrid ponovno pokretanje dijaloga smatra dobrom vešću. Kako navode izvori za 24sedam, neophodno je da se iskoristi trenutak i da se pokuša da se postigne sporazum prihvatljiv za obe strane, uz poštovanje međunarodnog prava.

– Da bismo postigli ovaj cilj imamo šefa diplomatije EU gospodina Žozepa Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koga u potpunosti podržavamo. Spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana – navode izvori iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za 24sedam.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi