Darko Mladić: Sumnjam da Ratku nešto daju, odjednom mu se popravilo zdravlje

07.06.2021

06:35 >> 11:44

0

Mladić je, inače, prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor u novembru 2017. godine

Darko Mladić: Sumnjam da Ratku nešto daju, odjednom mu se popravilo zdravlje
Copyright Youtube/MNA Agency

-Veoma je čudno da se to dešava nekoliko dana pre izricanja pravosnažne presude i pre njegovog izlaska pred javnost. Isto je bilo i prošli put, pa je posle nekoliko dana imao moždani udar -kaže sin Ratka Mladića, koji čeka na izricanje pravosnažne presude zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Mladić je, inače, prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor u novembru 2017. godine.

Njegov sin Darko upozorava da se dešava nešto čudno, te da se Mladiću zdravstveno stanje naglo popravlja poslednjih dana pred javno izricanje presude, što je bio slučaj i prethodni put, nakon čega je doživeo moždani udar.

Darko Mladić je juče u razgovoru za “Kurir” izrazio sumnju u medicinsko postupanje prema njegovom ocu.

Veoma je čudno što se generalu Ratku Mladiću zdravstveno stanje neobično popravlja nekoliko dana pred izricanje drugostepene presude i pred njegov izlazak pred javnost koji će ceo svet moći da gleda. Isto je bilo i prethodni put, pred izricanje prvostepene presude, pa mu je nekoliko dana kasnije naglo bio mnogo gore i doživeo je moždani udar. Sve je to izuzetno čudno. Ne mogu da tvrdim da li mu nešto daju ili ne, ali postoji sumnja – rekao je Darko za list.

Ističe pak da Mladić nije nervozan pred izricanje presude.

– On je, inače, uvek kada je najgore najbolji, nema nikakve nervoze kod njega. Eto, kako sam već rekao, imam utisak da mu je neobično bolje već nekoliko dana. Trenutno izgleda i govori nešto bolje nego inače – kaže Darko.

Mladićev sin, koji će biti u Hagu tokom izricanja presude, nada se da će ona biti oslobađajuća.

– Ako se poštuje pravo, struka i činjenice, s obzirom na to da je advokatski tim dokazao greške sudskog postupka, smatramo da general Mladić treba da bude oslobođen. Ako bude pak uticaja politike i pritisaka koji ga prate sve ovo vreme, to je onda poraz ne samo za taj proces već za međunarodno pravo. No, ja imam očekivanja da će presuda biti oslobađajuća – kaže Darko Mladić.

O tome šta će i kako će, ukoliko se potvrdi prvostepena presuda, kaže, ne želi ni da razmišlja sada.

Nije izvesno da li će general Mladić prisustvovati izricanju pravosnažne presude jer je, prema dokumentima odbrane, kao uslov za pojavljivanje u sudnici postavio da uz njega budu oba branioca, Branko Lukić i Dragan Ivetić. Odbio je mogućnost da zasedanje prati preko video-veze iz sudskog pritvora. Branioci su pak tvrdili da su obojica sprečena da se pojave u sudnici – Ivetić zbog bolesti, a Lukić zato što mora da poštuje Mladićeva uputstva.

– Fokusirali smo se na presudu, pa kada čujemo šta je, u odnosu na to ćemo da razmišljamo o narednim koracima – zaključio je.

Inače, pored Darka, izricanju presude u utorak će prisustvovati i pravna savetnica Peta-Luiz Bagot. Advokat Dragan Ivetić neće moći da prisustvuje jer je trenutno teško bolestan i nalazi se u bolnici, dok Branko Lukić neće biti na izricanju presude iz proceduralnih razloga.

Pročitajte još

Inače, pre nego što se u leto 2011. našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, prema nalazima lekara, preživeo tri moždana udara. Za vreme provedeno u pritvoru, bio je podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan, a 2013. u sudnici je zahvalio Tribunalu što mu je spasao život. Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara. Branioci su tražili i da bude utvrđeno da li je Mladić procesno sposoban. Izveštaji sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike