Detalji presude Ratku Mladiću: Odbijene žalbe generalove odbrane (VIDEO)

08.06.2021

13:49 >> 17:10

0

Drugostepena presuda Mladiću izrečena je četiri godine posle prvostepene kojom je osuđen na doživotni zatvor

Detalji presude Ratku Mladiću: Odbijene žalbe generalove odbrane (VIDEO)
Copyright irmct.org

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

General Mladić osuđen na doživotnu robiju

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju u Haškom tribunalu zbog navodnih zločina genocida, progona, istrebljivanja, ubistva, deportacija i nehumanog dela zločina protiv čovečnosti, terorisanja, uzimanja talaca.

Presuda je čitana oko sat vremena.

Odbijene Mladićeve žalbe

Žalbeno veće, na čelu sa sudijom Priscom Matimbe Niambe, odbilo je žalbe tima generala Ratka Mladića za sveobuhvatni udruženi zločinačko poduhvat.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije odbilo je osnove žalbe.

Žalbeno veće konstatuje da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno veće je konstatovalo da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je cilj opsade Sarajeva bilo terorisanje stanovništva tog grada. I ovaj deo Mladićeve žalbe je odbijen.

Pretresno veće odbija deo žalbe Ratka Mladića koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat i sve tačke optužnice vezano za Srebrenicu. Mladić je, prema navodima sudija, sudelovao u prisilnom premeštanju muslimana i da nije delovao sa ciljom da se evakuišu iz humanitarnih razloga. Sudija Nijambe se nije složila ni sa ovom tačkom.

Žalbeno veće je potvrdilo mišljenje tužilaca da je Ratko Mladić zadržao rukovođenje VRS, iako nije bio na teritoriji RS u vreme zločina u Srebrenici.

Mladić je prisustvovao izricanju presude, dok mu je sin Darko podršku pružao izvan sudnice.

Novinari nisu pratili, kao prošlog puta, izricanje presude iz sudnice, već su se nalazile u improvizovanim šatorima i u holu ispred.

Drugostepena presuda Mladiću je izrečena četiri godine nakon prvostepene kojom je osuđen na doživotni zatvor. Bila je to poslednja prvostepena presuda koju je doneo Haški tribunal, a današnja će biti prva presuda koju izriče njegov naslednik Mehanizam.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u leto 1995. godine.

“Teška situacija za srpski narod” – ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić  opisao današnji dan, pre izricanja presude u Hagu.

Mladić je prvostepeno osuđen i po drugim tačkama optužnice – zbog progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao talaca tokom rata u BiH.

Suđenje je počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine. Uhapšen je u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja, u mestu Lazarevo u Srbiji, posle čega je izručen Hagu. Tokom bekstva koristio je lažno ime Milorad Komadić.

Profimedia

Hagu je izručen 31. maja 2011. godine, a pred Sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godine.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Tokom suđenja je negirao krivicu. 

Osim Mladića, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je osudio još 13 bivših pripadnika Vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada muškaraca i dečaka u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici osuđen je i Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike