Bajden uveo vanredne mere za Balkan: Reagovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić!

09.06.2021 | 07:19 >> 10:52

Autor: J.B.O.

Marko Ðurić izjavio je danas da će Srbija pažljivo analizirati sadržaj Uredbe predsednika SAD

Copyright Marko Đurić, Twitter printscreen

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana. Na ovo je reagovao i srpski ambasador u SAD Marko Đurić.

Inicijalna uredba je doneta 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je sinoć saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Bajden je uredbom naložio sankcionisanje svake osobe za koju Ministarstvo finansija, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je “odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu”, objavljeno je na sajtu Bele kuće, prenosi Sputnjik.

Kaznenim merama bi bile obuhvaćene i osobe koje su odgovorne za “ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umešane u korupciju u regionu, uključujući proneveru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito“.

Copyright Profimedia

Kako je saopšteno iz Bele kuće, ova uredba takođe omogućava da se sankcionišu akteri koji su umešani u “kršenje ili akcije kojim se opstruiše ili ugrožava primena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa Zapadnim Balkanom“.

Novom uredbom su obuhvaćeni i Prespanski sporazum iz 2018. godine, Ohridski okvirni sporazum, Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum, kao i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala.

Situacija na teritoriji bivše Jugoslavije tokom protekle dve decenije je složena i uključuje podrivanje posleratnih sukoba, kao i široko rasprostranjenu korupciju u mnogim institucijama na ovom području. Ovakav poredak predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici regiona, ocenio je Bajden.

Bajden je poručio da područje Zapadnog Balkana mora poštovati zaključke visokog predstavnika i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Copyright Tanjug printscreen

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je danas da će Srbija pažljivo analizirati sadržaj Uredbe predsednika SAD Džozefa Bajdena o proširenju opsega sankcija pojedincima i organizacijama sa Zapadnog Balkana, pratiti njenu primenu i moguće posledice po region i građane, te da će u odnosu na to meriti svoje reakcije.

Pročitajte još:

– Sudeći prema pominjanju poštovanja Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma u ”osveženoj” uredbi o sankcijama, lično želim da verujem da su autori zapravo imali u vidu one koji se zalažu za ukidanje Republike Srpske i prekrajanje granica u kojima je Srbija priznata kao članica UN, uključujuci KiM – dakle pojedine separatiste na KiM i unitariste u BiH – rekao je Ðurić, a prenosi Tanjug.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam