Radun za 24sedam: Presude protiv Srba u Hagu služe da opravdaju sve intervencije na Balkanu

09.06.2021

16:26 >> 14:47

0

Pokazalo se da je Haški tribunal bio i ostao politički sud, te da treba da presudi da su Srbi isključivi krivci, ocenjuje Radun za 24sedam

Radun za 24sedam: Presude protiv Srba u Hagu služe da opravdaju sve intervencije na Balkanu
Copyright Branko Radun, Happy TV printscreen

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je juče pravosnažnu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Istog dana održana je i sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o radu Mehanizma.

Na sednici su se čule kritike Srbije zbog toga što nije izručila Petra Jojića i Vjericu Radetu, zbog navodnog nepoštovanja Haškog tribunala.

Generalu Mladiću je izrečena kazna doživotnog zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda.

Politički analitičar Branko Radun u izjavi za 24sedam kaže da se pokazalo da je Haški tribunal bio i ostao politički sud, te da treba da presudi da su Srbi isključivi krivci, da zločina nad Srbima nije bilo.

– Nikoga nije iznenadila ova presuda. Oni bi osudili bilo koga ko je bio na čelu vojske RS, pa makar da je na njenom čelu bio i Gandi. O dvostrukim aršinima tog suda govori činjenica da su i Ramuš Haradinaj, i Naser Orić, i Ante Gotovina bili osuđeni, da bi u drugom stepenu, političkom odlukom, bili oslobođeni. Dakle, politika je presudila. Ovakve odluke opravdavaju zapadnu politiku prema Bosni, bombardovanje ’99, jer ako su Srbi zločinci tih razmera onda su sve intervencije Zapada opravdane. Stvaraju sliku da su došli da spasu ljude a ne da osvoje prostor na Balkanu – kaže Radun.

Sednica Saveta bezbednosti UN, rts printscreen

On dodaje da niko ne spori da je zločina bilo na ovim prostorima, ali je sporno to da su samo Srbi te zločine činili.

– Bitno je da se na sednici SB UN čulo da su samo Srbi osuđeni, te da nije bilo osuđenih za zločine nad Srbima… Težinu je imao i juče izrečen ruski stav, koji se jedini suprotstavlja opšteprihvaćenom zapadnom – dodaje Radun za 24sedam.

Komentarišući provokativno obraćanje hrvatskog predstavnika na sednici koje nikako ne ide u prilog pokušaju da na prostorima Balkana zavlada pomirenje, Radun ocenjuje da velike sile govore o pomirenju, ali da njima to ne treba.

– Onda oni ne bi bili potrebni. Oni žele kontrolu ovde, narodi treba da budu zavađeni, a ovakve jednostrane presude su dobre da zavađaju narode – zaključuje Radun.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike