Kurti provocira Srbiju u Tirani, premijerka Brnabić mu odmah uzvratila

10.06.2021

12:37 >> 20:00

0

Na Samitu Zapadnog Balkana prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti

Kurti provocira Srbiju u Tirani, premijerka Brnabić mu odmah uzvratila
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na Samitu Zapadnog Balkana kome prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražio je danas da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi tzv. Kosovo bilo tretirano kao država, saznaje Tanjug.

Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Na te provokacije mu je odgovorila premijerka koja je rekla da aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.

MILO ĐUKANOVIĆ I ALJBIN KURTI, TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Brnabićeva je podsetila Kurtija da Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije član UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg.

ANA BRNABIĆ, TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: “Šta ćete da uradite, je l hoćete da nas okupirate?”, a Brnabić mu je odgovorila: “Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se prethodno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, uoči početka Samita Zapadnog Balkana.

OLIVER VARHELJI I ANA BRNABIĆ, TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na samitu u Tirani biće reči o pripremema za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Albanski premijer Edi Rama dočekao je u predsedničkoj palati u Tirani i ostale delegacije – predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, predsednika Saveta ministara BiH Zorana Tageltiju, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, javlja Tanjugov izveštač.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na prethodnom samitu u Sofiji su se zapadnobalkanski visoki predstavnici dogovorili da pospeše ekonomsku saradnju u regionu, podudarnu vrednostima EU i da stvore zajedničko regionalno tržište, uz primenu mera zaštite životne sredine i projekata zelene privrede i energetike.

Lideri Zapadnog Balkana su tada ocenili da bi to povećalo konkurentnost regiona i približilo ga tržištu Evropske unije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike